Jak se dělá Sugo na pizzu – recept

Sugo na pizzu je základem každé dobré domácí pizzy. Tato tradiční italská rajčatová omáčka je jednoduchá na přípravu, ale přitom plná chuti a vůně. Klíčem k dokonalému sugu jsou kvalitní suroviny a správná kombinace bylinek. Připravte si domácí sugo podle tohoto receptu a vaše pizza získá neodolatelnou chuť!

sugo na pizzu

Sugo na pizzu – Ingredience:

  • 500 g kvalitních loupaných rajčat (ideálně San Marzano)
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgin
  • 2 stroužky česneku (najemno nasekané)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička cukru (dle chuti)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • Špetka chilli vloček (volitelné)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku (pro intenzivnější chuť)
  • 100 ml vody (dle potřeby)
sugo na pizzu

Jak se dělá sugo na pizzu – Postup:

1. Příprava rajčat

Pokud používáte celá loupaná rajčata z konzervy, můžete je rozmixovat nebo rozmačkat vidličkou. Pokud máte čerstvá rajčata, doporučujeme je oloupat spařením a poté nakrájet na malé kousky.

2. Restování česneku

Na pánvi zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nasekaný česnek a restujte ho jen krátce, dokud nezačne uvolňovat svou vůni (pozor, aby nezhnědl a nezhořkl).

3. Vaření omáčky

Přidejte rajčata, rajčatový protlak, oregano, bazalku, cukr, sůl a pepř. Pokud chcete pikantnější chuť, můžete přidat špetku chilli vloček. Promíchejte a přiveďte k mírnému varu.

4. Redukce a dochucení

Vařte na mírném ohni 20–30 minut, dokud se omáčka nezredukuje a nezhoustne. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody. Průběžně ochutnávejte a případně dosolte či doslaďte podle chuti.

5. Dokončení a použití

Hotové sugo nechte lehce vychladnout a poté jej naneste na těsto na pizzu. Můžete ho také uchovat v lednici v uzavřené nádobě až 3 dny nebo zamrazit pro delší skladování.

Tipy na vylepšení:

  • Autentická chuť – Použijte čerstvou bazalku místo sušené a přidejte ji až ke konci vaření.
  • Sladší chuť – Pokud jsou rajčata příliš kyselá, přidejte více cukru nebo trochu nastrouhané mrkve.
  • Jemnější konzistence – Pokud máte rádi hladké sugo, můžete omáčku rozmixovat tyčovým mixérem.

S tímto domácím sugem na pizzu bude každá vaše pizza chutnat jako z pravé italské pizzerie. Dobrou chuť!

sugo na pizzu

Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků. Nebo se podívejte na naše další projekty jako PražskéMuzikály.cz, Tipy-na-dárek.cz nebo třeba Zveráč.cz.

Divácké hodnocení

100% (12 hlasů)

Napsat komentář