Hledáte recept na lososa? Losos je oblíbená ryba díky své lahodné chuti, výživovým hodnotám a rychlé a snadné přípravě. Tento recept na pečeného lososa s citronem a bylinkami je jednoduchý a zároveň výjimečně chutný. Následující návod vám pomůže připravit dokonalého pečeného lososa.
Jaké potřebujete ingredience na tento recept na lososa?
- 4 filety lososa (každý cca 150-200 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron (nakrájený na tenké plátky)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 2 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
- 1 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaného)
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu (nasekaného)
- Citronová šťáva z půlky citronu
- Plátky citronu a bylinky na ozdobu
Postup
- Příprava trouby: Předehřejte troubu na 200 °C. Připravte si pekáč nebo plech na pečení, který vyložte pečicím papírem.
- Příprava lososa: Lososové filety omyjte a osušte papírovými utěrkami. Zkontrolujte, zda neobsahují kosti, a pokud ano, odstraňte je pinzetou.
- Příprava marinády: V malé misce smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, sůl, pepř, nasekanou petrželku, tymián a rozmarýn. Dobře promíchejte.
- Marinování lososa: Lososové filety potřete připravenou marinádou z obou stran. Položte je na plech kůží dolů. Na každý filet položte několik plátků citronu.
- Pečení: Pečte lososa v předehřáté troubě 12-15 minut, nebo dokud není losos propečený a snadno se rozpadá vidličkou. Vnitřní teplota by měla dosáhnout alespoň 63 °C.
- Dokončení: Po vyjmutí z trouby lososa zakápněte čerstvou citronovou šťávou. Nechte ho chvíli odpočinout.
- Servírování: Podávejte lososa ozdobeného čerstvými bylinkami a plátky citronu. Skvěle se hodí s pečenými bramborami, dušenou zeleninou nebo salátem.
Tipy pro dokonalého lososa
- Výběr lososa: Vybírejte čerstvého nebo kvalitního mraženého lososa. Divoký losos má často intenzivnější chuť než farmovaný.
- Nepřepečte: Pečte lososa do té doby, než se snadno rozpadá vidličkou, ale nepřepečte ho, aby zůstal šťavnatý.
- Dochucení: Přizpůsobte si marinádu podle své chuti. Můžete přidat další bylinky nebo koření podle svého gusta.
- Příloha: Losos se hodí k mnoha přílohám. Vyzkoušejte ho s různými druhy zeleniny, bramborami nebo rýží.
Variace receptu
Recept na lososa na grilu
Ingredience a postup:
- Připravte lososa podle výše uvedeného receptu, ale místo pečení ho grilujte na středně vysoké teplotě 5-7 minut z každé strany, dokud není propečený.
Recept na lososa s medovo-hořčičnou omáčkou
Medovo-hořčičná omáčka na lososa: Recept a postup
Medovo-hořčičná omáčka dodává lososu sladko-pikantní chuť, která skvěle doplňuje jemnost ryby. Tato omáčka je jednoduchá na přípravu a můžete ji použít buď jako marinádu před pečením, nebo jako omáčku na dochucení hotového pokrmu.
Ingredience na medovo-hořčičnou omáčku
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný (volitelné)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Příprava omáčky: V malé misce smíchejte med, dijonskou hořčici, olivový olej a citronovou šťávu. Pokud máte rádi česnek, můžete přidat jemně nasekaný stroužek česneku. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily do hladké omáčky.
- Marinování (volitelné): Pokud chcete lososa marinovat, potřete připravenou omáčkou lososové filety z obou stran. Nechte marinovat alespoň 30 minut při pokojové teplotě nebo ideálně 1-2 hodiny v lednici.
- Pečení lososa: Předehřejte troubu na 200 °C. Lososové filety položte na plech vyložený pečicím papírem nebo lehce naolejovaný pekáč. Pečte v předehřáté troubě 12-15 minut, nebo dokud není losos propečený a snadno se rozpadá vidličkou.
- Servírování: Hotové filety přendejte na talíř a pokapejte zbývající medovo-hořčičnou omáčkou. Podávejte s oblíbenou přílohou, jako jsou pečené brambory, rýže nebo zeleninový salát.
Variace receptu
Recept na lososa s pikantní medovo-hořčičnou omáčkou
Ingredience navíc:
- 1 lžička chilli vloček nebo kajenského pepře
Postup:
- Přidejte chilli vločky nebo kajenský pepř do základní omáčky, aby měla pikantnější chuť.
Medovo-hořčičná omáčka je jednoduchá a chutná varianta, jak připravit lososa. Tento recept vám umožní snadno připravit jemný, šťavnatý losos s bohatou a lahodnou chutí. Experimentujte s přidáváním dalších ingrediencí, abyste našli tu nejlepší kombinaci pro sebe a své blízké. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je kvalitní suroviny, správná příprava a radost z vaření.
Jaký je váš oblíbený recept na lososa? Pečený losos s citronem a bylinkami je lahodný, zdravý a snadno připravitelný pokrm, který potěší každého milovníka ryb. S tímto průvodcem zvládnete základní kroky a techniky potřebné k přípravě dokonalého lososa. Experimentujte s různými příchutěmi a přílohami, abyste našli ty nejlepší kombinace pro sebe a své blízké. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je kvalitní suroviny, správná příprava a radost z vaření.
Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků. Nebo se podívejte na naše další projekty jako PražskéMuzikály.cz, Tipy-na-dárek.cz nebo třeba Zveráč.cz.