Největší města České republiky: TOP 10 v tabulce

Znáte největší města české republiky? Podívejte se na náš přehled. Česká republika je domovem mnoha krásných a historicky bohatých měst. Tento článek se zaměřuje na největší města ČR z hlediska počtu obyvatel a jejich význam v rámci kultury, ekonomiky a historie země.

největší města české republiky

Největší města české republiky a jejich historie

1. Praha

Popis

Mezi největší města české republiky musíme samozřejmě na první místo zařadit naše hlavní město. Praha, hlavní město České republiky, je největším městem země s více než 1,3 miliony obyvatel. Je to politické, kulturní a ekonomické centrum země.

Historie a památky

Praha je známá svou bohatou historií a množstvím historických památek, včetně Pražského hradu, Karlova mostu, Staroměstského náměstí s Orlojem a mnoha dalších. Město je také významným centrem umění a vzdělání, s mnoha divadly, muzei a univerzitami.

Ekonomika

Praha je ekonomicky nejvýznamnějším městem České republiky, s rozvinutým sektorem služeb, obchodu a průmyslu. Město přitahuje mnoho zahraničních investorů a turistů, což přispívá k jeho prosperitě.

2. Brno

Popis

Do našeho přehledu mezi největší města české republiky patří také Brno, druhé největší město České republiky, má přibližně 380 000 obyvatel. Nachází se na jihovýchodě země a je hlavním městem Jihomoravského kraje.

Historie a památky

Brno je známé svými architektonickými památkami, jako je Špilberk, katedrála sv. Petra a Pavla a vila Tugendhat, která je na seznamu UNESCO. Město má bohatou kulturní scénu, s mnoha divadly, galeriemi a festivaly.

Ekonomika

Brno je významným centrem průmyslu a obchodu, s rozvinutým technologickým sektorem a mnoha vědeckými a výzkumnými institucemi. Město je také důležitým dopravním uzlem.

3. Ostrava

Popis

Ostrava, třetí největší město České republiky, má přibližně 290 000 obyvatel. Nachází se na severovýchodě země a je hlavním městem Moravskoslezského kraje.

Historie a památky

Ostrava je známá svým průmyslovým dědictvím, zejména těžbou uhlí a ocelářstvím. Mezi významné památky patří Dolní oblast Vítkovice, a Slezskoostravský hrad. Město má bohatou kulturní scénu s mnoha divadly, muzei a hudebními festivaly.

Ekonomika

Ostrava je důležitým průmyslovým centrem, s rozvinutým těžebním, strojírenským a metalurgickým průmyslem. V posledních letech se město snaží diverzifikovat svou ekonomiku a přilákat investice do nových technologií a služeb.

4. Plzeň

Popis

Plzeň, čtvrté největší město České republiky, má přibližně 170 000 obyvatel. Nachází se na západě země a je hlavním městem Plzeňského kraje.

Historie a památky

Plzeň je známá svou bohatou historií a kulturním dědictvím. Mezi nejvýznamnější památky patří katedrála sv. Bartoloměje, Velká synagoga a historické centrum města. Plzeň je také známá svým pivovarnictvím, zejména značkou Pilsner Urquell.

největší města české republiky

Ekonomika

Plzeň je významným průmyslovým a obchodním centrem, s rozvinutým strojírenským, automobilovým a pivovarnickým průmyslem. Město je také důležitým vzdělávacím centrem, s několika univerzitami a výzkumnými institucemi.

5. Liberec

Popis

Liberec, páté největší město České republiky, má přibližně 100 000 obyvatel. Nachází se na severu země a je hlavním městem Libereckého kraje.

Historie a památky

Liberec je známý svým krásným okolím, včetně Jizerských hor a Ještědu. Mezi významné památky patří radnice, zámek Liberec a Botanická zahrada Liberec. Město má bohatou kulturní scénu a je známé svými sportovními a rekreačními aktivitami.

Ekonomika

Liberec je důležitým průmyslovým a obchodním centrem, s rozvinutým textilním, strojírenským a automobilovým průmyslem. Město je také významným vzdělávacím a výzkumným centrem, s několika univerzitami a výzkumnými institucemi.

Největší města české republiky – TOP 10 v tabulce

Zde je tabulka deseti největších měst v České republice podle počtu obyvatel:

PořadíMěstoPočet obyvatel
1.Praha1 300 000
2.Brno380 000
3.Ostrava290 000
4.Plzeň170 000
5.Liberec100 000
6.Olomouc100 000
7.Ústí nad Labem93 000
8.Hradec Králové93 000
9.České Budějovice93 000
10.Pardubice90 000
největší města české republiky

Detailní pohled na další města

6. Olomouc

Popis

Olomouc je historické město na Moravě s přibližně 100 000 obyvateli. Je to významné univerzitní město a centrum hanáckého regionu.

Historie a památky

Olomouc je známá svým bohatým historickým a kulturním dědictvím. Mezi nejvýznamnější památky patří sloup Nejsvětější Trojice, který je zapsán na seznamu UNESCO, olomoucká katedrála sv. Václava a olomoucký hrad.

Ekonomika

Olomouc je důležitým centrem vzdělávání, vědy a výzkumu. Univerzita Palackého patří mezi nejstarší a nejvýznamnější univerzity v České republice. Město je také centrem lehkého průmyslu a služeb.

7. Ústí nad Labem

Popis

Ústí nad Labem, s přibližně 93 000 obyvateli, je průmyslové město na severu Čech, ležící na řece Labe.

Historie a památky

Město má bohatou průmyslovou historii a nabízí několik historických památek, včetně hradu Střekov a kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Ekonomika

Ústí nad Labem je významným průmyslovým centrem, s rozvinutým chemickým, strojírenským a energetickým průmyslem. Město je také důležitým dopravním uzlem díky své poloze na Labi.

8. Hradec Králové

Popis

Hradec Králové, s přibližně 93 000 obyvateli, je město ve východních Čechách, známé svou moderní architekturou a kulturními akcemi.

Historie a památky

Město má bohatou historii a mnoho významných památek, včetně Bílého věže, katedrály sv. Ducha a historického centra. Hradec Králové je také známý svým moderním urbanismem.

Ekonomika

Hradec Králové je centrem vzdělávání a zdravotnictví, s významnou lékařskou fakultou a několika nemocnicemi. Město má také rozvinutý průmysl a obchod.

9. České Budějovice

Popis

Mezi největší města české republiky patří i České Budějovice, kde by chtěl žít každý… 🙂 České Budějovice, s přibližně 93 000 obyvateli, jsou historické město na jihu Čech, známé svou pivovarnickou tradicí.

Historie a památky

Mezi nejvýznamnější památky patří náměstí Přemysla Otakara II., Samsonova kašna a Černá věž. Město je také domovem známého pivovaru Budějovický Budvar.

Ekonomika

České Budějovice jsou důležitým průmyslovým a obchodním centrem, s rozvinutým pivovarnickým, strojírenským a potravinářským průmyslem. Město je také významným dopravním uzlem.

10. Pardubice

Popis

Pardubice, s přibližně 90 000 obyvateli, jsou město ve východních Čechách, známé svou sportovní tradicí a perníkářstvím.

Historie a památky

Město má bohatou historii a mnoho významných památek, včetně Zelené brány, zámku Pardubice a kostela sv. Bartoloměje. Pardubice jsou také známé svou každoroční Velkou pardubickou steeplechase.

Ekonomika

Pardubice jsou důležitým průmyslovým a obchodním centrem, s rozvinutým chemickým, elektrotechnickým a potravinářským průmyslem. Město je také významným centrem vzdělávání a vědy.

Největší města České republiky jsou klíčovými centry ekonomiky, kultury a historie země. Každé z těchto měst má své jedinečné kouzlo a význam, přispívající k bohatství a rozmanitosti České republiky. Navštívení těchto měst nabízí nejen pohled do minulosti, ale také příležitost zažít moderní dynamiku a inovace, které formují budoucnost země.

Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků.

Tento článek podpořil web fman.cz

Napsat komentář