Recept na domácí kečup

Milujete chuť kečupu, ale chcete mít jistotu, že obsahuje jen to nejlepší? Pak je tento recept na domácí kečup přesně pro vás! Příprava je jednodušší, než si myslíte, a výsledek vás ohromí svou plnou chutí a vůní zralých rajčat. Domácí kečup je skvělou volbou nejen k hranolkám nebo těstovinám, ale i jako základ do omáček či marinád. Navíc si ho můžete přizpůsobit přesně podle svých chutí – sladší, pikantní nebo jemnější. Tak pojďme na to a objevte, jak snadné je připravit si tento oblíbený doplněk jídel doma!

Recept na domácí kečup – Ingredience:

  • 2 kg rajčat (zralých a sladkých)
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g cukru (můžete použít třtinový)
  • 100 ml jablečného octa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 hřebíčky (nebo špetka mletého)
  • Špetka chilli (volitelné, pro pikantní verzi)

Recept na domácí kečup – postup

1. Příprava rajčat:
Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky. Pokud chcete kečup opravdu hladký, můžete rajčata předem spařit a oloupat.

Recept na domácí kečup

2. Základní směs:
Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na troše oleje dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a chvíli restujte, aby se rozvoněl.

      Recept na domácí kečup

      3. Vaření:
      Přidejte nakrájená rajčata k cibuli a česneku. Vařte na mírném ohni přibližně 30 minut, dokud rajčata nezměknou a nezačnou se rozpadat.

      Recept na domácí kečup

      4. Dochucení:
      Do směsi přidejte cukr, ocet, sůl, papriku, pepř, skořici, hřebíček a chilli (pokud používáte). Promíchejte a nechte vařit dalších 10–15 minut, aby se chutě spojily.

      Recept na domácí kečup

      5. Mixování:
      Směs nechte mírně zchladnout, vyndejte hřebíčky (pokud nejsou mleté) a poté ji rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Pro ještě jemnější kečup můžete směs propasírovat přes jemné síto.

      Recept na domácí kečup

      6. Redukce:
      Rozmixovaný kečup vraťte na plotnu a na mírném ohni ho vařte, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci. To může trvat dalších 20–30 minut.

      Recept na domácí kečup

      7. Zavaření:
      Horký kečup nalijte do sterilizovaných sklenic, dobře uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořilo vakuum. Nechte vychladnout.

      Recept na domácí kečup

      Tipy:

      • Kečup uchovávejte v chladu a temnu. Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do 2 týdnů.
      • Pokud chcete delší trvanlivost, můžete sklenice sterilizovat ve vodní lázni asi 20 minut.

      Dobrou chuť! 😊 Pomohl vám tento recept na domácí kečup? Nebo máte vlastní? Podělte se s námi.

      Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků. Nebo se podívejte na naše další projekty jako PražskéMuzikály.cz, Tipy-na-dárek.cz nebo třeba Zveráč.cz.

      Divácké hodnocení

      100% (58 hlasů)

      Napsat komentář