Milujete chuť kečupu, ale chcete mít jistotu, že obsahuje jen to nejlepší? Pak je tento recept na domácí kečup přesně pro vás! Příprava je jednodušší, než si myslíte, a výsledek vás ohromí svou plnou chutí a vůní zralých rajčat. Domácí kečup je skvělou volbou nejen k hranolkám nebo těstovinám, ale i jako základ do omáček či marinád. Navíc si ho můžete přizpůsobit přesně podle svých chutí – sladší, pikantní nebo jemnější. Tak pojďme na to a objevte, jak snadné je připravit si tento oblíbený doplněk jídel doma!
Recept na domácí kečup – Ingredience:
- 2 kg rajčat (zralých a sladkých)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g cukru (můžete použít třtinový)
- 100 ml jablečného octa
- 1 lžička soli
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky skořice
- 3 hřebíčky (nebo špetka mletého)
- Špetka chilli (volitelné, pro pikantní verzi)
Recept na domácí kečup – postup
1. Příprava rajčat:
Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky. Pokud chcete kečup opravdu hladký, můžete rajčata předem spařit a oloupat.
2. Základní směs:
Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na troše oleje dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a chvíli restujte, aby se rozvoněl.
3. Vaření:
Přidejte nakrájená rajčata k cibuli a česneku. Vařte na mírném ohni přibližně 30 minut, dokud rajčata nezměknou a nezačnou se rozpadat.
4. Dochucení:
Do směsi přidejte cukr, ocet, sůl, papriku, pepř, skořici, hřebíček a chilli (pokud používáte). Promíchejte a nechte vařit dalších 10–15 minut, aby se chutě spojily.
5. Mixování:
Směs nechte mírně zchladnout, vyndejte hřebíčky (pokud nejsou mleté) a poté ji rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Pro ještě jemnější kečup můžete směs propasírovat přes jemné síto.
6. Redukce:
Rozmixovaný kečup vraťte na plotnu a na mírném ohni ho vařte, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci. To může trvat dalších 20–30 minut.
7. Zavaření:
Horký kečup nalijte do sterilizovaných sklenic, dobře uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořilo vakuum. Nechte vychladnout.
Tipy:
- Kečup uchovávejte v chladu a temnu. Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do 2 týdnů.
- Pokud chcete delší trvanlivost, můžete sklenice sterilizovat ve vodní lázni asi 20 minut.
Dobrou chuť! 😊 Pomohl vám tento recept na domácí kečup? Nebo máte vlastní? Podělte se s námi.
Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků. Nebo se podívejte na naše další projekty jako PražskéMuzikály.cz, Tipy-na-dárek.cz nebo třeba Zveráč.cz.