Přinášíme vám jednoduchý recept na čevabčiči v troubě. Čevabčiči je oblíbená pochoutka z Balkánu, která se u nás pevně zabydlela. Tyto malé válečky z mletého masa mají intenzivní chuť a skvěle se hodí k hořčici, cibuli a bramborám. Pokud chcete vyzkoušet zdravější variantu bez smažení na oleji, upečte si je v troubě. Budou krásně šťavnaté a voňavé!
Recept na čevabčiči v troubě – Co budete potřebovat?
(na 4 porce)
- 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího, nebo jen hovězí)
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžička soli
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky sušeného majoránku
- ½ lžičky kmínu
- 2 lžíce oleje (na potření)
Recept na čevabčiči v troubě – Postup přípravy:
- Příprava směsi
Cibuli oloupejte a najemno nasekejte, česnek prolisujte. V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku a všechny koření. Rukama důkladně propracujte, aby se chutě propojily. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Nechte v lednici odležet alespoň 30 minut. - Tvarování čevabčiči
Z masové směsi vytvarujte malé válečky (asi 6–8 cm dlouhé). Nemusí být dokonale stejné, důležité je, aby měly podobnou velikost, aby se pekly rovnoměrně. - Pečení v troubě
Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem nebo lehce potřete olejem. Na plech rozložte čevabčiči s malými rozestupy a potřete je zlehka olejem, aby zůstala šťavnatá. Pečte přibližně 25–30 minut, v polovině pečení je otočte, aby se opekla rovnoměrně ze všech stran. - Podávání
Nejlépe chutnají s vařenými bramborami, hořčicí a čerstvou cibulí nakrájenou na kolečka. Můžete přidat i domácí tatarskou omáčku nebo čerstvý zeleninový salát.
Recept na čevabčiči v troubě – Tipy na vylepšení:
- Pokud chcete autentičtější balkánskou chuť, použijte více hovězího masa a přidejte špetku pálivé papriky.
- Do směsi můžete přidat trochu perlivé vody nebo minerálky, čímž čevabčiči získá ještě jemnější konzistenci.
- Pro výraznější chuť zkuste místo majoránky použít tymián nebo oregano.
Tahle trouba verze čevabčiči je skvělým způsobem, jak si užít tuhle klasiku bez zbytečného smažení. Vyzkoušejte a pochutnejte si na šťavnatých domácích čevabčiči! 🥩🔥
Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků. Nebo se podívejte na naše další projekty jako PražskéMuzikály.cz, Tipy-na-dárek.cz nebo třeba Zveráč.cz.