Máme pro vás tradiční recept na svíčkovou na smetaně. Svíčková na smetaně je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších českých pokrmů. Její chuť kombinuje jemnost smetanové omáčky s výraznými tóny kořenové zeleniny a marinovaného masa. Tady je tradiční recept:
Recept na svíčkovou na smetaně – Ingredience (pro 4–6 porcí):
Na maso:
- 1 kg hovězí svíčkové nebo falešné svíčkové
- 150 g slaniny (volitelné)
- Sůl a pepř
- 2 lžíce oleje nebo másla
Na omáčku:
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/4 celeru (menší bulva)
- 2 cibule
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 litr vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- Šťáva z půlky citronu (dle chuti)
- 1–2 lžíce brusinkového džemu (volitelné)
Na podávání:
- Houskové knedlíky
- Brusinky na ozdobu
Recept na svíčkovou na smetaně – Postup:
- Příprava masa:
Maso osolte a opepřete. Slaninu nakrájejte na proužky a prošpikujte jí maso (volitelné). V hrnci rozehřejte olej nebo máslo a maso na něm zprudka opečte ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté maso vyjměte a dejte stranou. - Restování zeleniny:
Do výpeku přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Restujte dozlatova, poté přidejte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Podlijte octem a krátce promíchejte. - Koření a maso:
Do hrnce vložte maso zpět, přidejte bobkové listy, nové koření a celý pepř. Zalijte vývarem, aby bylo maso téměř ponořené. Přiklopte poklicí a duste na mírném ohni asi 2–3 hodiny, dokud maso nezměkne. Během vaření maso občas otočte. - Příprava omáčky:
Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce a uchovejte teplé. Z hrnce vyndejte také bobkový list a kuličky koření. Zeleninu s vývarem rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vývaru. - Zahuštění a dochucení:
Omáčku zjemněte smetanou, ve které jste rozmíchali mouku. Povařte asi 10 minut, aby se mouka provařila. Přidejte hořčici, citronovou šťávu a případně brusinkový džem. Omáčku podle potřeby dosolte, opepřete a doslaďte. - Podávání:
Maso nakrájejte na plátky a podávejte přelité omáčkou. Jako přílohu servírujte houskové knedlíky a ozdobte lžičkou brusinek.
Tipy:
- Pokud chcete výraznější chuť, maso můžete předem naložit na několik hodin (nebo přes noc) s kořenovou zeleninou, kořením a trochou oleje.
- K omáčce můžete podávat i další přílohy, jako jsou bramborové knedlíky nebo špekové knedlíky.
Dobrou chuť! 😊
Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků. Nebo se podívejte na naše další projekty jako PražskéMuzikály.cz, Tipy-na-dárek.cz nebo třeba Zveráč.cz.