Recept na svíčkovou na smetaně – klasika po babičce

Máme pro vás tradiční recept na svíčkovou na smetaně. Svíčková na smetaně je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších českých pokrmů. Její chuť kombinuje jemnost smetanové omáčky s výraznými tóny kořenové zeleniny a marinovaného masa. Tady je tradiční recept:

recept na svíčkovou - svíčková na smetaně

Recept na svíčkovou na smetaně – Ingredience (pro 4–6 porcí):

Na maso:

  • 1 kg hovězí svíčkové nebo falešné svíčkové
  • 150 g slaniny (volitelné)
  • Sůl a pepř
  • 2 lžíce oleje nebo másla

Na omáčku:

  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru (menší bulva)
  • 2 cibule
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 litr vývaru (hovězího nebo zeleninového)
  • Šťáva z půlky citronu (dle chuti)
  • 1–2 lžíce brusinkového džemu (volitelné)

Na podávání:

  • Houskové knedlíky
  • Brusinky na ozdobu

Recept na svíčkovou na smetaně – Postup:

  1. Příprava masa:
    Maso osolte a opepřete. Slaninu nakrájejte na proužky a prošpikujte jí maso (volitelné). V hrnci rozehřejte olej nebo máslo a maso na něm zprudka opečte ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté maso vyjměte a dejte stranou.
  2. Restování zeleniny:
    Do výpeku přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Restujte dozlatova, poté přidejte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Podlijte octem a krátce promíchejte.
  3. Koření a maso:
    Do hrnce vložte maso zpět, přidejte bobkové listy, nové koření a celý pepř. Zalijte vývarem, aby bylo maso téměř ponořené. Přiklopte poklicí a duste na mírném ohni asi 2–3 hodiny, dokud maso nezměkne. Během vaření maso občas otočte.
  4. Příprava omáčky:
    Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce a uchovejte teplé. Z hrnce vyndejte také bobkový list a kuličky koření. Zeleninu s vývarem rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vývaru.
  5. Zahuštění a dochucení:
    Omáčku zjemněte smetanou, ve které jste rozmíchali mouku. Povařte asi 10 minut, aby se mouka provařila. Přidejte hořčici, citronovou šťávu a případně brusinkový džem. Omáčku podle potřeby dosolte, opepřete a doslaďte.
  6. Podávání:
    Maso nakrájejte na plátky a podávejte přelité omáčkou. Jako přílohu servírujte houskové knedlíky a ozdobte lžičkou brusinek.
recept na svíčkovou - svíčková na smetaně

Tipy:

  • Pokud chcete výraznější chuť, maso můžete předem naložit na několik hodin (nebo přes noc) s kořenovou zeleninou, kořením a trochou oleje.
  • K omáčce můžete podávat i další přílohy, jako jsou bramborové knedlíky nebo špekové knedlíky.

Dobrou chuť! 😊

Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků. Nebo se podívejte na naše další projekty jako PražskéMuzikály.cz, Tipy-na-dárek.cz nebo třeba Zveráč.cz.

Divácké hodnocení

82% (213 hlasů)

Napsat komentář