Každý má svůj vlastní recept na tatarák, přestože je to velice jednoduché, existuje mnoho a mnoho variací tohoto pokrmu. Tatarák je tradiční české jídlo, které je velmi oblíbené nejen v České republice, ale také v některých dalších evropských zemích. Tento syrový masový pokrm je často podáván jako předkrm v restauracích, ale také se stále častěji objevuje na rodinných stolech. V tomto článku se podrobně podíváme na náš recept na tatarák, jak ho připravit, které ingredience použít, jaké jsou možné variace a jak bezpečně nakládat se syrovým masem.
Klasický recept na tatarák
Ingredience na náš recept na tatarák:
- 500 g hovězí svíčkové (nebo jiného kvalitního hovězího masa)
- 1 středně velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 vejce
- 2-3 lžíce hořčice
- 2-3 lžíce kečupu
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 lžičky worchesterské omáčky (volitelně)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1-2 lžíce oleje
- okurka nakládaná nebo čerstvá na ozdobu
- toastový chléb, nebo pečivo na podávání
Postup – recept na tatarák:
- Nejprve si připravíme maso. Hovězí svíčkovou očistíme od všech žil a blan, poté ji nakrájíme na malé kostičky a nameleme nebo ji naškubeme nožem na jemnou hmotu. Můžeme také požádat řezníka, aby nám maso připravil už dopředu. Důležité je, aby bylo maso čerstvé a kvalitní.
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky si necháme stranou, bílky použijeme na jiný pokrm nebo je můžeme zmrazit.
- V míse smícháme hovězí maso, nadrobno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, žloutky, hořčici, kečup, sladkou papriku a worchesterskou omáčku. Dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti. Vše důkladně promícháme.
- Před podáváním tatarák odpočinout alespoň půl hodiny v lednici, aby se chutě propojily a ingredience se prolnuly.
- Tatarák můžeme podávat na talíři nebo na prkénku. Pro elegantní servírování můžeme použít kroužek na tatarák nebo formičku na tvarování. Vložíme tatarák do kroužku a jemně stlačíme, aby se vytvořil kompaktní tvar.
- Tatarák ozdobíme plátkem okurky nakládané nebo čerstvé. Můžete tatarák ozdobit i jinou zeleninou, třeba paprikou. Kdo má rád pikantnější variantu, může použít jalapenos nebo chilli papričky.
- Podáváme s toastovým chlebem (českou topinkou) nebo pečivem. Pro zdravější variantu můžeme použít celozrnný chléb nebo pečivo, pro českou variantu můžeme udělat topinky na sucho bez oleje.
- Tatarák je výborný s různými přílohami, jako jsou nakládaná zelenina, kapary, cibulové kroužky, slané brambůrky nebo čerstvá zelenina.
Variace a tipy pro recept na tatarák
Místo hovězího masa můžeme použít i losos nebo tuňák pro rybí tatarák. Rybí maso je nutné před přípravou zmrazit, aby se zabránilo riziku parazitů.
Vegetariáni si mohou připravit tatarák z tempehu nebo z tofu, které nastrouháme a ochutíme podobně jako maso.
Pro pikantní variantu můžeme do tataráku přidat chilli papričky, tabasco nebo jinou pálivou omáčku.
Bezpečnostní opatření při manipulaci se syrovým masem
Při manipulaci se syrovým masem je důležité dbát na hygienu. Pracovní plochu, nástroje a ruce důkladně umyjeme.
Mějte na paměti, že tatarák obsahuje syrová vejce, která mohou způsobit salmonelózu. Abychom minimalizovali riziko, použijeme čerstvá vejce a skladujeme je v lednici.
Pro těhotné ženy, děti, starší osoby nebo osoby se sníženou imunitou je tatarák nedoporučován. V těchto případech můžeme zvolit alternativní varianty, které neobsahují syrové suroviny.
Syrové maso nakupujeme pouze u důvěryhodných řezníků, kteří dodržují hygienické normy a manipulují s masem správně. Důležité je také věnovat pozornost datu balení a trvanlivosti.
Při přípravě tataráku se vyhněte přímému kontaktu syrového masa s jinými potravinami, které nebudou tepelně zpracovány, aby se předešlo kontaminaci a šíření bakterií.
Pokud si chcete tatarák připravit doma, doporučujeme zmrazit maso na 24 hodin před konzumací, což pomáhá zabít některé bakterie a parazity, které mohou být přítomné. Po rozmrazení masa ho spotřebujte co nejdříve.
Tatarák je lahodný a oblíbený pokrm, který si můžete připravit doma s minimem úsilí. Díky své jednoduchosti a mnoha možným variacím je tatarák ideální jídlo pro různé příležitosti. Postupujte podle našeho receptu a doporučení a užijte si lahodný tatarák s přáteli nebo rodinou. Vždy ale pamatujte na bezpečnostní opatření při manipulaci se syrovým masem a vejci, abyste se vyhnuli riziku potravinových infekcí.
Pomohl vám tento recept na tatarák? Jak ho děláty vy? Přečtěte si také naše další recepty a články.