Každý má svůj vlastní recept na tatarák, přestože je to velice jednoduché, existuje mnoho a mnoho variací tohoto pokrmu. Tatarák je tradiční české jídlo, které je velmi oblíbené nejen v České republice, ale také v některých dalších evropských zemích. Tento syrový masový pokrm je často podáván jako předkrm v restauracích, ale také se stále častěji objevuje na rodinných stolech. V tomto článku se podrobně podíváme na náš recept na tatarák, jak ho připravit, které ingredience použít, jaké jsou možné variace a jak bezpečně nakládat se syrovým masem.

Klasický recept na tatarák

Ingredience na náš recept na tatarák:

  • 500 g hovězí svíčkové (nebo jiného kvalitního hovězího masa)
  • 1 středně velká cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce hořčice
  • 2-3 lžíce kečupu
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky worchesterské omáčky (volitelně)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1-2 lžíce oleje
  • okurka nakládaná nebo čerstvá na ozdobu
  • toastový chléb, nebo pečivo na podávání
recept na tatarák
Recept na tatarák a jeho variace 4

Postup – recept na tatarák:

  1. Nejprve si připravíme maso. Hovězí svíčkovou očistíme od všech žil a blan, poté ji nakrájíme na malé kostičky a nameleme nebo ji naškubeme nožem na jemnou hmotu. Můžeme také požádat řezníka, aby nám maso připravil už dopředu. Důležité je, aby bylo maso čerstvé a kvalitní.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky si necháme stranou, bílky použijeme na jiný pokrm nebo je můžeme zmrazit.
  3. V míse smícháme hovězí maso, nadrobno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, žloutky, hořčici, kečup, sladkou papriku a worchesterskou omáčku. Dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti. Vše důkladně promícháme.
  4. Před podáváním tatarák odpočinout alespoň půl hodiny v lednici, aby se chutě propojily a ingredience se prolnuly.
  5. Tatarák můžeme podávat na talíři nebo na prkénku. Pro elegantní servírování můžeme použít kroužek na tatarák nebo formičku na tvarování. Vložíme tatarák do kroužku a jemně stlačíme, aby se vytvořil kompaktní tvar.
  6. Tatarák ozdobíme plátkem okurky nakládané nebo čerstvé. Můžete tatarák ozdobit i jinou zeleninou, třeba paprikou. Kdo má rád pikantnější variantu, může použít jalapenos nebo chilli papričky.
  7. Podáváme s toastovým chlebem (českou topinkou) nebo pečivem. Pro zdravější variantu můžeme použít celozrnný chléb nebo pečivo, pro českou variantu můžeme udělat topinky na sucho bez oleje.
  8. Tatarák je výborný s různými přílohami, jako jsou nakládaná zelenina, kapary, cibulové kroužky, slané brambůrky nebo čerstvá zelenina.

Variace a tipy pro recept na tatarák

Místo hovězího masa můžeme použít i losos nebo tuňák pro rybí tatarák. Rybí maso je nutné před přípravou zmrazit, aby se zabránilo riziku parazitů.

Vegetariáni si mohou připravit tatarák z tempehu nebo z tofu, které nastrouháme a ochutíme podobně jako maso.

Pro pikantní variantu můžeme do tataráku přidat chilli papričky, tabasco nebo jinou pálivou omáčku.

nejlepší recept na tatarák
Recept na tatarák a jeho variace 5

Bezpečnostní opatření při manipulaci se syrovým masem

Při manipulaci se syrovým masem je důležité dbát na hygienu. Pracovní plochu, nástroje a ruce důkladně umyjeme.

Mějte na paměti, že tatarák obsahuje syrová vejce, která mohou způsobit salmonelózu. Abychom minimalizovali riziko, použijeme čerstvá vejce a skladujeme je v lednici.

Pro těhotné ženy, děti, starší osoby nebo osoby se sníženou imunitou je tatarák nedoporučován. V těchto případech můžeme zvolit alternativní varianty, které neobsahují syrové suroviny.

Syrové maso nakupujeme pouze u důvěryhodných řezníků, kteří dodržují hygienické normy a manipulují s masem správně. Důležité je také věnovat pozornost datu balení a trvanlivosti.

Při přípravě tataráku se vyhněte přímému kontaktu syrového masa s jinými potravinami, které nebudou tepelně zpracovány, aby se předešlo kontaminaci a šíření bakterií.

Pokud si chcete tatarák připravit doma, doporučujeme zmrazit maso na 24 hodin před konzumací, což pomáhá zabít některé bakterie a parazity, které mohou být přítomné. Po rozmrazení masa ho spotřebujte co nejdříve.

Tatarák je lahodný a oblíbený pokrm, který si můžete připravit doma s minimem úsilí. Díky své jednoduchosti a mnoha možným variacím je tatarák ideální jídlo pro různé příležitosti. Postupujte podle našeho receptu a doporučení a užijte si lahodný tatarák s přáteli nebo rodinou. Vždy ale pamatujte na bezpečnostní opatření při manipulaci se syrovým masem a vejci, abyste se vyhnuli riziku potravinových infekcí.

recept na tatarák
Recept na tatarák a jeho variace 6

Pomohl vám tento recept na tatarák? Jak ho děláty vy? Přečtěte si také naše další recepty a články.