Recept na palačinky

Palačinky jsou oblíbeným pokrmem nejen pro děti, ale i dospělé. Vynikají svou jednoduchostí, rychlostí přípravy a možností nekonečného množství náplní. V tomto článku vám představíme krok za krokem recept na palačinky. Tento základní recept na palačinky vám umožní vytvořit chutný pokrm, který můžete dále obměňovat podle svých preferencí.

Recept na palačinky

Ingredience pro recept na palačinky

  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 500 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru (volitelně)
  • 50 g rozpuštěného másla nebo oleje
  • olej nebo máslo na smažení

Příprava těsta na palačinky

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy prosejeme hladkou mouku a přidáme špetku soli a cukr (pokud chcete sladší palačinky). Prosejeme mouku pomáhá zamezit vzniku hrudek v těstě.
  2. Ve druhé míse rozšlehejte vejce s mlékem. Postupně přilévejte směs vajec a mléka do mouky a šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.
  3. Nakonec do těsta vmíchejte rozpuštěné máslo nebo olej. Díky tukům bude těsto více pružné a palačinky se budou lépe obracet. Nechte těsto odpočinout asi 15 minut, aby si odpočinul lepek a palačinky byly křehčí.
Recept na palačinky

Smažení palačinek

Na smažení palačinek existují i speciální pánvičky, pokud ale nechcete do těchto pánviček investovat, můžete využít běžnou nepřilnavou pánvičku.

Barbora Janatová
  1. Připravte si pánev s nepřilnavým povrchem a rozpalte na střední teplotu. Na pánev přidejte trochu oleje nebo másla. Před každou palačinkou je vhodné pánev znovu potřít tukem, aby se palačinky nepřichytávaly.
  2. Na rozpálenou pánev nalijte asi 1/4 až 1/3 šálku těsta (záleží na velikosti pánve) a rozetřete ho po celém povrchu, aby vznikla tenká vrstva.
  3. Smažte palačinku asi 1-2 minuty, dokud nebude její spodní strana zlatohnědá a okraje se začnou zvedat. Pomocí špachtle palačinku otočte a smažte druhou stranu další 1-2 minuty, dokud není zlatohnědá.
  4. Hotovou palačinku sundejte z pánve a nechte odležet vedle na talíř. Pokračujte ve smažení dalších palačinek, dokud nevyčerpáte celé těsto. Při smažení pravidelně potírejte pánev máslem nebo olejem.
  5. Podávejte palačinky svašimi oblíbenými náplněmi a posypkami. Můžete použít ovoce, čokoládovou polevu, džem, tvaroh, šlehačku, javorový sirup nebo cokoli jiného, co máte rádi.
Recept na palačinky

Tipy a triky na ještě lepší recept na palačinky:

  • Pro extra nadýchané palačinky můžete těsto před smažením šlehat elektrickým šlehačem, který do něj vpracuje více vzduchu.
  • Náš recept na palačinky můžete použít i pokud si přejete bezlepkové palačinky, běžnou mouku můžete nahradit bezlepkovou moukou nebo rýžovou moukou.
  • Pokud chcete tento recept na palačinky udělat méně tučný, můžete použít mléko s nízkým obsahem tuku nebo rostlinné mléko (mandlové, sójové, rýžové atd.).
  • Pro osvěžující příchuť můžete do těsta přidat nastrouhanou kůru z citronu nebo pomeranče.
  • Při smažení palačinek je důležité udržovat stálou teplotu na pánvi. Pokud jsou palačinky příliš tmavé nebo se připalují, snižte teplotu. Pokud jsou naopak příliš světlé, zvyšte teplotu.
  • Smažené palačinky můžete udržovat teplé v troubě předehřáté na nízkou teplotu (asi 80°C) a přikryté do alobalu, dokud nebudou všechny hotové.
  • Palačinky se snadno mrazí. Mezi jednotlivé kusy položte pečicí papír, aby se nelepily, a zabalte je do alobalu nebo plastového obalu. Před podáváním je pak stačí ohřát v troubě nebo na pánvi.
  • Tento recept na palačinky můžete použít i pro slané palačinky, můžete vynechat cukr a vanilkový extrakt a přidat více soli. Slané palačinky můžete podávat srůznými náplněmi, jako jsou šunka, sýr, zelenina, houby, kuřecí maso, losos nebo smetana.
  • Chcete zdravější recept na palačinky? Pro zdravější variantu palačinek můžete vyzkoušet celozrnnou mouku nebo ovesné vločky. Můžete do těsta také přidat semínka (např. chia nebo lněná semínka) pro extra nutriční hodnotu.
  • Pro veganskou verzi palačinek nahraďte vejce strouhaným jablkem, banánem, avokádem nebo 2 lžícemi mletého lněného semínka namočeného ve 3 lžících vody. Mléko můžete nahradit rostlinným mlékem a máslo nebo olej jiným rostlinným tukem (kokosový olej).

Ať už se rozhodnete pro sladké nebo slané palačinky, s tradičními nebo netradičními ingrediencemi, nezapomeňte si při jejich přípravě užít zábavu a experimentování s různými kombinacemi chutí a textur.

Palačinky jsou univerzálním jídlem, které lze přizpůsobit každé příležitosti a vkusu. Ať už je podáváte jako snídani, oběd, večeři nebo jako dezert, budou vždy oblíbenou volbou pro všechny věkové skupiny.

Nyní, když máte tento základní recept na palačinky, neváhejte se pustit do experimentování s různými náplněmi a posypkami, které vás napadnou. Buďte kreativní a připravujte si chutné palačinky, které budou vašim hostům a rodině připomínat, proč jsou palačinky tak oblíbeným a milovaným pokrmem.

Recept na palačinky

Jak se vám palačinky povedly? Podělte se s námi, budeme rádi, když nám zašlete fotografie vašich palačinek na info@bigg.cz, rádi vaši fotografii přidáme k tomuto článku. Nebo nám můžete zaslat váš recept na palačinky. Můžete si také přečíst naše další recepty nebo jiné zajímavé články.