Přinášíme vám ten nejlepší recept na lečo. Lečo je oblíbené jídlo, které si našlo své místo v mnoha českých domácnostech. Pochází z maďarské kuchyně, ale díky své jednoduchosti a výrazné chuti si získalo popularitu i u nás. Existuje mnoho variant leča – některé jsou s klobásou, jiné vegetariánské, někdo přidává vejce, jiný zase sýr. My vám přinášíme osvědčený recept, který vás nadchne svou plností chutí.
Nejlepší recept na lečo – Co budete potřebovat?
(na 4 porce)
- 3 větší papriky (ideálně barevné – červená, žlutá, zelená)
- 4 větší rajčata
- 1 větší cibule
- 150 g kvalitní klobásy (čabajka nebo papriková klobása)
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 vejce
- Sůl, pepř, mletá sladká paprika podle chuti
Nejlepší recept na lečo – Postup přípravy:
- Připravte si suroviny
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Papriky očistěte a nakrájejte na proužky. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte slupku a nakrájejte je na kostičky. Klobásu nakrájejte na tenká kolečka. - Osmahněte základ
Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Orestujte ji dozlatova a poté přidejte nakrájenou klobásu. Restujte asi 2–3 minuty, aby klobása pustila šťávu a získala výraznější chuť. - Přidejte papriky a rajčata
Do pánve přidejte nakrájené papriky a krátce je osmahněte. Poté přidejte rajčata a dochuťte solí, pepřem a sladkou paprikou. Promíchejte a nechte směs dusit pod pokličkou na mírném ohni asi 15 minut, dokud se zelenina krásně nerozvaří a nevytvoří lahodnou omáčku. - Dokončení leča
Vejce rozklepněte do misky, lehce prošlehejte vidličkou a vlijte do směsi. Promíchejte a nechte je srazit, aby vznikla jemná, krémová konzistence. - Podávání
Lečo můžete podávat samotné s čerstvým pečivem, nebo jako přílohu k vařeným bramborám. Skvěle chutná i s rýží nebo těstovinami.
Tipy na vylepšení – nejlepší recept na lečo:
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte trochu chilli papričky.
- Pro vegetariánskou verzi vynechejte klobásu a přidejte například cuketu nebo lilek.
- Chcete-li krémovější lečo, přidejte lžíci zakysané smetany na závěr.
Lečo je skvělým jídlem nejen pro letní sezónu, kdy jsou rajčata a papriky nejchutnější, ale i jako rychlá a sytá večeře kdykoliv během roku. Vyzkoušejte tento recept a pochutnejte si na pravém domácím leču! 🍲
Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků. Nebo se podívejte na naše další projekty jako PražskéMuzikály.cz, Tipy-na-dárek.cz nebo třeba Zveráč.cz.