Recept na čevabčiči v troubě: Lahodná klasika bez smažení

Přinášíme vám jednoduchý recept na čevabčiči v troubě. Čevabčiči je oblíbená pochoutka z Balkánu, která se u nás pevně zabydlela. Tyto malé válečky z mletého masa mají intenzivní chuť a skvěle se hodí k hořčici, cibuli a bramborám. Pokud chcete vyzkoušet zdravější variantu bez smažení na oleji, upečte si je v troubě. Budou krásně šťavnaté a voňavé!

recept na čevabčiči v troubě

Recept na čevabčiči v troubě – Co budete potřebovat?

(na 4 porce)

  • 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího, nebo jen hovězí)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky sušeného majoránku
  • ½ lžičky kmínu
  • 2 lžíce oleje (na potření)
recept na čevabčiči v troubě

Recept na čevabčiči v troubě – Postup přípravy:

  1. Příprava směsi
    Cibuli oloupejte a najemno nasekejte, česnek prolisujte. V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku a všechny koření. Rukama důkladně propracujte, aby se chutě propojily. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Nechte v lednici odležet alespoň 30 minut.
  2. Tvarování čevabčiči
    Z masové směsi vytvarujte malé válečky (asi 6–8 cm dlouhé). Nemusí být dokonale stejné, důležité je, aby měly podobnou velikost, aby se pekly rovnoměrně.
  3. Pečení v troubě
    Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem nebo lehce potřete olejem. Na plech rozložte čevabčiči s malými rozestupy a potřete je zlehka olejem, aby zůstala šťavnatá. Pečte přibližně 25–30 minut, v polovině pečení je otočte, aby se opekla rovnoměrně ze všech stran.
  4. Podávání
    Nejlépe chutnají s vařenými bramborami, hořčicí a čerstvou cibulí nakrájenou na kolečka. Můžete přidat i domácí tatarskou omáčku nebo čerstvý zeleninový salát.

Recept na čevabčiči v troubě – Tipy na vylepšení:

  • Pokud chcete autentičtější balkánskou chuť, použijte více hovězího masa a přidejte špetku pálivé papriky.
  • Do směsi můžete přidat trochu perlivé vody nebo minerálky, čímž čevabčiči získá ještě jemnější konzistenci.
  • Pro výraznější chuť zkuste místo majoránky použít tymián nebo oregano.
recept na čevabčiči v troubě

Tahle trouba verze čevabčiči je skvělým způsobem, jak si užít tuhle klasiku bez zbytečného smažení. Vyzkoušejte a pochutnejte si na šťavnatých domácích čevabčiči! 🥩🔥

Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků. Nebo se podívejte na naše další projekty jako PražskéMuzikály.cz, Tipy-na-dárek.cz nebo třeba Zveráč.cz.

Divácké hodnocení

0% (0 hlasů)

Napsat komentář