Recept na dukátové buchtíčky

Máme pro vás jednoduchý recept na dukátové buchtičky. Dukátové buchtičky jsou sladkou klasikou české kuchyně, podávané s voňavým vanilkovým krémem. Tento pokrm je ideální jako dezert nebo nostalgická sladká večeře.

Recept na dukátové buchtíčky

Recept na dukátové buchtíčky – Ingredience (pro 4 porce)

Na buchtičky:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 25 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Máslo na potření (cca 50 g)

Na vanilkový krém:

  • 500 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového pudinku (nebo 1 lžíce kukuřičného škrobu)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo zrníčka z vanilkového lusku)
Recept na dukátové buchtíčky

Recept na dukátové buchtíčky – Postup

1. Příprava těsta:

  • Do malé misky rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, trochu vlažného mléka a lžíci mouky. Směs promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
  • Do větší mísy dejte mouku, zbylý cukr, vanilkový cukr, špetku soli, vejce, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a přidejte hotový kvásek.
  • Vypracujte hladké, nelepivé těsto (ručně nebo robotem) a nechte ho na teplém místě kynout přikryté utěrkou asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.

2. Tvarování a pečení buchtiček:

  • Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm. Nakrájejte ho na malé čtverečky (cca 2×2 cm) a z každého vytvarujte buchtičku.
  • Buchtičky skládejte těsně vedle sebe do máslem vymazaného pekáče a každou potřete rozpuštěným máslem. Nechte dalších 15–20 minut kynout.
  • Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 20–25 minut, dokud nejsou buchtičky zlatavé.

3. Příprava vanilkového krému:

  • V hrnci zahřejte mléko na bod těsně pod var.
  • V misce smíchejte žloutky, cukr, pudinkový prášek (nebo škrob) a trochu mléka do hladké směsi.
  • Za stálého míchání vlijte směs do teplého mléka a na mírném plameni vařte, dokud krém nezhoustne.
  • Přidejte vanilkový extrakt nebo zrníčka z vanilkového lusku a dobře promíchejte.

4. Podávání:

  • Horké buchtičky přelijte připraveným vanilkovým krémem a ihned podávejte.
Recept na dukátové buchtíčky

Tipy

  • Příprava předem: Buchtičky lze připravit den dopředu a před podáváním je krátce ohřát v troubě.
  • Krém: Vanilkový krém uchovávejte v lednici a před servírováním ho mírně zahřejte.
  • Variace: Pro extra vůni můžete do těsta přidat strouhanou citronovou kůru.

Dobrou chuť! 😊

Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků. Nebo se podívejte na naše další projekty jako PražskéMuzikály.cz, Tipy-na-dárek.cz nebo třeba Zveráč.cz.

Divácké hodnocení

83% (95 hlasů)

Napsat komentář