Máme pro vás jednoduchý recept na dukátové buchtičky. Dukátové buchtičky jsou sladkou klasikou české kuchyně, podávané s voňavým vanilkovým krémem. Tento pokrm je ideální jako dezert nebo nostalgická sladká večeře.
Recept na dukátové buchtíčky – Ingredience (pro 4 porce)
Na buchtičky:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 25 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
- 50 g cukru krupice
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- Špetka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- Máslo na potření (cca 50 g)
Na vanilkový krém:
- 500 ml mléka
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 balíček vanilkového pudinku (nebo 1 lžíce kukuřičného škrobu)
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo zrníčka z vanilkového lusku)
Recept na dukátové buchtíčky – Postup
1. Příprava těsta:
- Do malé misky rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, trochu vlažného mléka a lžíci mouky. Směs promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
- Do větší mísy dejte mouku, zbylý cukr, vanilkový cukr, špetku soli, vejce, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a přidejte hotový kvásek.
- Vypracujte hladké, nelepivé těsto (ručně nebo robotem) a nechte ho na teplém místě kynout přikryté utěrkou asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
2. Tvarování a pečení buchtiček:
- Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm. Nakrájejte ho na malé čtverečky (cca 2×2 cm) a z každého vytvarujte buchtičku.
- Buchtičky skládejte těsně vedle sebe do máslem vymazaného pekáče a každou potřete rozpuštěným máslem. Nechte dalších 15–20 minut kynout.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 20–25 minut, dokud nejsou buchtičky zlatavé.
3. Příprava vanilkového krému:
- V hrnci zahřejte mléko na bod těsně pod var.
- V misce smíchejte žloutky, cukr, pudinkový prášek (nebo škrob) a trochu mléka do hladké směsi.
- Za stálého míchání vlijte směs do teplého mléka a na mírném plameni vařte, dokud krém nezhoustne.
- Přidejte vanilkový extrakt nebo zrníčka z vanilkového lusku a dobře promíchejte.
4. Podávání:
- Horké buchtičky přelijte připraveným vanilkovým krémem a ihned podávejte.
Tipy
- Příprava předem: Buchtičky lze připravit den dopředu a před podáváním je krátce ohřát v troubě.
- Krém: Vanilkový krém uchovávejte v lednici a před servírováním ho mírně zahřejte.
- Variace: Pro extra vůni můžete do těsta přidat strouhanou citronovou kůru.
Dobrou chuť! 😊
Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků. Nebo se podívejte na naše další projekty jako PražskéMuzikály.cz, Tipy-na-dárek.cz nebo třeba Zveráč.cz.