Recept na dýňovou polévku: 4 top variace

Hledáte jednoduchý recept na dýňovou polévku? Zkuste ten náš! Dýňová polévka je lahodná a výživná polévka, která je ideální pro chladné podzimní a zimní dny. Její krémová textura a bohatá chuť z ní dělají oblíbený pokrm, který zahřeje a potěší chuťové buňky. Tento článek vám poskytne podrobný návod na přípravu dýňové polévky, včetně tipů, triků a variací.

recept na dýňovou polévku

Základní ingredience pro dýňovou polévku

  • 1 střední dýně Hokkaido (cca 1,5 kg)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného (volitelné)
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 200 ml kokosového mléka nebo smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • Dýňová semínka nebo krutony na ozdobu

Postup přípravy: recept na dýňovou polévku

Příprava dýně

  1. Příprava dýně Hokkaido:
  • Dýni omyjte, rozkrojte na polovinu a odstraňte semínka. Semínka si můžete ponechat a upéct je jako snack.
  • Dýni nakrájejte na menší kousky (dýně Hokkaido se nemusí loupat, protože slupka změkne při vaření a je jedlá).

Vaření polévky

Smažení cibule a česneku:

  • Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte jemně nasekanou cibuli a smažte ji, dokud není měkká a průhledná, asi 5 minut.
  • Přidejte jemně nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor (pokud používáte) a smažte další 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.

Přidání dýně:

  • Přidejte nakrájenou dýni do hrnce a krátce osmahněte s cibulí a česnekem, aby se chutě propojily.

Přidání vývaru:

  • Zalijte dýni zeleninovým nebo kuřecím vývarem a přiveďte polévku k varu. Poté snižte teplotu a nechte jemně vařit asi 20-25 minut, dokud není dýně úplně měkká.

Mixování polévky

Mixování polévky: Po uvaření dýně polévku odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Pokud nemáte tyčový mixér, můžete polévku mixovat po částech v klasickém mixéru.

Přidání kokosového mléka nebo smetany: Do rozmixované polévky přidejte kokosové mléko nebo smetanu ke šlehání a dobře promíchejte. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat více vývaru nebo vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Dochucení a podávání

Dochucení: Polévku dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku (pokud používáte). Nechte polévku ještě krátce prohřát, ale již nevařte.

Servírování: Polévku podávejte horkou, ozdobenou dýňovými semínky nebo krutony. Můžete také přidat trochu kokosového mléka nebo smetany navrch pro efekt.

recept na dýňovou polévku

Tipy pro dokonalou dýňovou polévku

  1. Kvalitní dýně: Používejte čerstvou dýni Hokkaido pro nejlepší chuť a texturu. Můžete také použít jiný druh dýně, jako je butternut squash.
  2. Správná konzistence: Pokud je polévka příliš hustá, přidejte více vývaru nebo vody. Pokud je příliš řídká, nechte ji ještě chvíli vařit, aby se zredukovala.
  3. Dochucení: Nebojte se polévku dochutit podle svého gusta. Zázvor a muškátový oříšek dodají polévce pikantní a aromatickou chuť.

Recept na dýňovou polévku má děkolik variací:

Pikantní dýňová polévka

Ingredience navíc:

  • 1 lžička chilli vloček nebo kajenského pepře
  • 1 lžička mletého kmínu

Postup:

Přidání koření: Přidejte chilli vločky nebo kajenský pepř a mletý kmín při smažení cibule a česneku. Pokračujte podle základního receptu. Polévka získá pikantní a kořeněnou chuť.


Dýňová polévka s jablky

Ingredience navíc:

  • 2 střední jablka, oloupaná a nakrájená na kostičky

Postup:

Přidání jablek: Přidejte nakrájená jablka k dýni a vařte je společně ve vývaru. Jablka dodají polévce sladší a ovocnou chuť.


Dýňová polévka s mrkví a zázvorem

Ingredience navíc:

  • 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného

Postup:

Přidání mrkve a zázvoru: Přidejte nakrájenou mrkev a nastrouhaný zázvor k dýni a vařte je společně ve vývaru. Mrkev a zázvor dodají polévce sladší a pikantnější chuť.

recept na dýňovou polévku

Pomohl vám tento recept na dýňovou polévku? Dýňová polévka je lahodný a zdravý pokrm, který můžete snadno připravit doma. S tímto průvodcem zvládnete základní kroky a techniky potřebné k přípravě krémové a aromatické dýňové polévky. Experimentujte s různými přísadami a variacemi, abyste našli tu nejlepší kombinaci pro sebe a své blízké. Pamatujte, že klíčem k úspěchu jsou kvalitní suroviny, správná příprava a radost z vaření.

Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků.

Napsat komentář