Recept na lívance s javorovým sirupem

Máme pro vás jednoduchý recept na lívance s javorovým sirupem. Lívance s javorovým sirupem jsou oblíbenou pochoutkou, která kombinuje nadýchané těsto a sladkost javorového sirupu. Tento recept je snadný a zaručeně potěší každého!

Recept na lívance s javorovým sirupem

Recept na lívance s javorovým sirupem – Ingredience (pro 4 porce):

Na lívance:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • Špetka soli
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla (plus máslo na smažení)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)

Na podávání:

  • Javorový sirup
  • Čerstvé ovoce (např. jahody, borůvky, banán)
  • Šlehačka (volitelné)
Recept na lívance s javorovým sirupem

Recept na lívance s javorovým sirupem – Postup:

  1. Příprava těsta:
    V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. V jiné míse rozšlehejte mléko, vejce, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Tekuté ingredience nalijte do suchých a promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Nemíchejte příliš dlouho, těsto by mělo zůstat lehké a nadýchané.
  2. Smažení lívanců:
    Na pánvi rozehřejte malé množství másla na středním plameni. Lžící nebo naběračkou nalijte na pánev malé množství těsta a vytvořte kulaté lívance (průměr asi 10 cm). Smažte, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky a okraje nezezlátnou. Poté lívance otočte a smažte ještě asi 1 minutu dozlatova.
  3. Udržování teploty:
    Hotové lívance udržujte teplé, například v troubě předehřáté na nízkou teplotu, zatímco připravujete další várky.
  4. Podávání:
    Lívance poskládejte na talíř do komínku. Přelijte je javorovým sirupem, ozdobte čerstvým ovocem a případně přidejte šlehačku.
Recept na lívance s javorovým sirupem

Tipy:

  • Pokud chcete extra nadýchané lívance, můžete místo celého vejce použít vyšlehaný sníh z bílku a opatrně ho vmíchat do těsta.
  • Pro zdravější variantu použijte celozrnnou mouku nebo přidejte trochu ovesných vloček.
  • Lívance jsou skvělé i s jinými přelivy, například s medem, čokoládovou omáčkou nebo jogurtem.

Dobrou chuť! 😊

Divácké hodnocení

78% (66 hlasů)

Napsat komentář