Máme pro vás jednoduchý recept na lívance s javorovým sirupem. Lívance s javorovým sirupem jsou oblíbenou pochoutkou, která kombinuje nadýchané těsto a sladkost javorového sirupu. Tento recept je snadný a zaručeně potěší každého!
Recept na lívance s javorovým sirupem – Ingredience (pro 4 porce):
Na lívance:
- 200 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- Špetka soli
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla (plus máslo na smažení)
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)
Na podávání:
- Javorový sirup
- Čerstvé ovoce (např. jahody, borůvky, banán)
- Šlehačka (volitelné)
Recept na lívance s javorovým sirupem – Postup:
- Příprava těsta:
V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. V jiné míse rozšlehejte mléko, vejce, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Tekuté ingredience nalijte do suchých a promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Nemíchejte příliš dlouho, těsto by mělo zůstat lehké a nadýchané. - Smažení lívanců:
Na pánvi rozehřejte malé množství másla na středním plameni. Lžící nebo naběračkou nalijte na pánev malé množství těsta a vytvořte kulaté lívance (průměr asi 10 cm). Smažte, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky a okraje nezezlátnou. Poté lívance otočte a smažte ještě asi 1 minutu dozlatova. - Udržování teploty:
Hotové lívance udržujte teplé, například v troubě předehřáté na nízkou teplotu, zatímco připravujete další várky. - Podávání:
Lívance poskládejte na talíř do komínku. Přelijte je javorovým sirupem, ozdobte čerstvým ovocem a případně přidejte šlehačku.
Tipy:
- Pokud chcete extra nadýchané lívance, můžete místo celého vejce použít vyšlehaný sníh z bílku a opatrně ho vmíchat do těsta.
- Pro zdravější variantu použijte celozrnnou mouku nebo přidejte trochu ovesných vloček.
- Lívance jsou skvělé i s jinými přelivy, například s medem, čokoládovou omáčkou nebo jogurtem.
Dobrou chuť! 😊