Recept na vafle – klasika i další varianty

Potřebujete jednoduchý a rychlý recept na vafle? Máme ho pro vás, navíc přidáváme i pár tipů na vylepšení. Vafle jsou ideální snídaně, brunch nebo dezert, který potěší celou rodinu. Díky jejich křupavé krustě a jemnému vnitřku jsou vafle skvělým základem pro různé druhy sladkých i slaných příloh. Tento recept je jednoduchý, a výsledek? Dokonale zlatavé a voňavé vafle, které si zamilujete!

recept na vafle

Recept na vafle – Ingredience na cca 8 vaflí:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru (může být krupicový nebo třtinový)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 3/4 hrnku mléka
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)
recept na vafle

Recept na vafle – Postup:

  1. Příprava těsta:
    Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. V jiné míse rozšlehejte vejce, přidejte mléko, olej (nebo rozpuštěné máslo) a vanilkový extrakt. Tekuté ingredience postupně přilévejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  2. Nahřátí vaflovače:
    Zapněte vaflovač a nechte ho nahřát podle návodu. Pokud není nepřilnavý, lehce ho potřete olejem nebo máslem.
  3. Pečení vaflí:
    Do nahřátého vaflovače nalijte odpovídající množství těsta (většinou přibližně 1/3 hrnku, podle velikosti vaflovače) a rovnoměrně ho rozetřete. Zavřete vaflovač a pečte přibližně 3–5 minut, dokud nejsou vafle zlatavé a křupavé.
  4. Servírování:
    Upečené vafle podávejte ihned. Skvěle chutnají s čerstvým ovocem, šlehačkou, javorovým sirupem, čokoládovou polevou nebo s oříškovým máslem. Pro slanou variantu je zkuste s čerstvým sýrem, avokádem a uzeným lososem.
recept na vafle

Tipy na vylepšení:

  • Banánové vafle: Přidejte do těsta rozmačkaný zralý banán.
  • Čokoládové vafle: Vmíchejte do těsta 2 lžíce kakaa a trochu nasekané čokolády.
  • Bezlepkové vafle: Nahraďte mouku směsí bezlepkové mouky.
  • Proteiny navíc: Přidejte do těsta lžíci vanilkového proteinu.

Jak skladovat vafle?

Pokud vám nějaké vafle zbudou, můžete je uchovat v lednici až 2 dny nebo je zmrazit. Před podáváním je stačí prohřát v toasteru nebo troubě, aby znovu získaly svou křupavost.


S domácími vaflemi si snadno vykouzlíte dokonalé ráno nebo sladkou tečku za dlouhým dnem. Vyzkoušejte tento recept a vychutnejte si chvíle pohody s lahodnou dobrotou na talíři!

Dobrou chuť! 🍴 Nebo máte nějaký vlastní recept na vafle? Dejte nám vědět. 🙂

Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků. Nebo se podívejte na naše další projekty jako PražskéMuzikály.cz, Tipy-na-dárek.cz nebo třeba Zveráč.cz.

Divácké hodnocení

83% (45 hlasů)

Napsat komentář