Rajská polévka – ingredience:
- 1 lžíce oleje nebo másla
- 1 cibule (najemno nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 500 ml pasírovaných rajčat (nebo konzervovaných loupaných rajčat)
- 1 l zeleninového nebo hovězího vývaru
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička octa nebo citronové šťávy
- 2 lžíce hladké mouky (volitelně, pro zahuštění)
- 1 bobkový list
- Špetka mletého nového koření a pepře
- Sůl podle chuti
- Čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu
Rajská polévka – postup přípravy:
- Příprava základu:
- Na oleji nebo másle v hrnci osmahněte najemno nakrájenou cibuli do zlatova. Přidejte nasekaný česnek a krátce orestujte, aby se uvolnilo jeho aroma.
- Přidání rajčat:
- Do hrnce přidejte pasírovaná rajčata. Pokud používáte konzervovaná loupaná rajčata, nejprve je rozmixujte. Zamíchejte a nechte chvíli provařit.
- Přidání vývaru a koření:
- Zalijte rajčata zeleninovým nebo hovězím vývarem. Přidejte bobkový list, špetku mletého nového koření a pepře. Promíchejte a nechte polévku vařit asi 15 minut.
- Zahuštění (volitelné):
- Pokud chcete polévku hustší, rozmíchejte hladkou mouku v troše studené vody a přidejte ji do polévky. Nechte vše provařit dalších 5 minut, aby mouka ztratila svou syrovou chuť.
- Dochucení:
- Přidejte cukr, ocet nebo citronovou šťávu, a případně dosolte podle chuti. Cukr vyrovná kyselost rajčat a dodá polévce jemnější chuť.
- Servírování:
- Vyjměte bobkový list. Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou bazalkou nebo petrželkou. Můžete ji doplnit krutony, těstovinami nebo rýží podle chuti.
Tip:
Pro extra krémovou variantu můžete do polévky přidat smetanu na vaření. Pokud chcete výraznější chuť, použijte čerstvá rajčata, která předem orestujete a rozmixujete.
Jaká byla vaše rajská polévka podle našeho receptu? Podělte se. 🙂
Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků. Nebo se podívejte na naše další projekty jako PražskéMuzikály.cz, Tipy-na-dárek.cz nebo třeba Zveráč.cz.