Nejlepší recept na jehněčí: 3 variace

Hledáte ideální recept na jehněčí? Jehněčí maso je delikátní a plné chuti, které je ideální pro speciální příležitosti. Tento recept na pečenou jehněčí kýtu s rozmarýnem a česnekem je klasika, která nikdy nezklame. Podrobný návod vám pomůže dosáhnout dokonalé pečené jehněčí kýty, která bude šťavnatá a plná chuti.

recept na jehněčí

Ingredience na recept na jehněčí

  • 1 jehněčí kýta (cca 2-3 kg)
  • 6 stroužků česneku, nakrájených na plátky
  • 3-4 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1 lžička sušeného oregana
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 šálek suchého bílého vína (volitelné)
  • 1 šálek kuřecího vývaru (volitelné)

Postup

  1. Příprava jehněčí kýty: Předehřejte troubu na 180 °C. Jehněčí kýtu opláchněte a osušte papírovými utěrkami. Nožem udělejte na povrchu kýty malé zářezy a do každého zářezu vložte plátek česneku a snítku rozmarýnu.
  2. Marinování: V misce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, oregano a citronovou šťávu. Touto směsí potřete celou jehněčí kýtu. Nechte marinovat alespoň 30 minut při pokojové teplotě nebo ideálně přes noc v lednici.
  3. Pečení: Jehněčí kýtu přeneste do pekáče. Pokud používáte, přidejte do pekáče bílé víno a kuřecí vývar. Tekutina pomůže udržet maso šťavnaté a vytvoří základ pro lahodnou omáčku. Pekáč zakryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby. Pečte zakryté asi 2 hodiny.
  4. Dokončení pečení: Po 2 hodinách odstraňte alobal a zvýšte teplotu trouby na 220 °C. Pečte dalších 20-30 minut, dokud maso není zlatavě hnědé a křupavé na povrchu.
  5. Kontrola propečení: Ujistěte se, že je maso dobře propečené. Vnitřní teplota by měla dosahovat minimálně 60 °C pro středně propečené jehněčí maso. Pokud máte teploměr na maso, zasuňte jej do nejsilnější části masa, aniž byste se dotkli kosti.
  6. Odpočinek masa: Po vyjmutí z trouby nechte jehněčí kýtu odpočívat alespoň 15 minut, aby se šťávy v mase rovnoměrně rozložily. Přikryjte maso alobalem, aby zůstalo teplé.
  7. Servírování: Nakrájejte jehněčí kýtu na tenké plátky a podávejte s omáčkou z pekáče. Omáčku můžete před podáváním scedit a přidat lžíci másla pro extra jemnost. Skvěle se hodí s pečenými brambory, zeleninou nebo čerstvým chlebem.
recept na jehněčí

Tipy pro dokonalé jehněčí

  1. Výběr masa: Vybírejte kvalitní jehněčí maso z osvědčeného zdroje. Čerstvé maso má světlou růžovou barvu a jemnou texturu.
  2. Marinování: Delší marinování pomůže masu absorbovat více chuti. Ideální je marinovat maso přes noc.
  3. Teplota trouby: Pomalu pečené maso je jemnější a šťavnatější. Nezapomeňte na poslední fázi pečení zvýšit teplotu pro křupavou kůrku.
  4. Odpočinek masa: Po pečení nechte maso vždy odpočinout. To zajistí, že šťávy zůstanou uvnitř masa a nebude suché.

Variace receptu

Recept na jehněčí na provensálský způsob

Ingredience navíc:
  • 2 lžičky provensálských bylinek
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
Postup:
  • Před pečením potřete jehněčí kýtu směsí provensálských bylinek, hořčice a medu. Pokračujte podle základního receptu.
recept na jehněčí

Recept na jehněčí na řecký způsob

Ingredience navíc:
  • 1 šálek řeckého jogurtu
  • 2 lžíce nasekané čerstvé máty
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
Postup:
  • Smíchejte jogurt s mátou a koprem a podávejte jako dip k pečenému jehněčímu masu.

A jaký je váš oblíbený recept na jehněčí? Jehněčí maso je lahodnou volbou pro slavnostní příležitosti i běžné rodinné večeře. S tímto průvodcem zvládnete základní kroky a techniky potřebné k přípravě dokonalé pečené jehněčí kýty. Experimentujte s různými příchutěmi a marinádami, abyste našli ty nejlepší kombinace pro sebe a své blízké. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je kvalitní maso, trpělivost při pečení a radost z vaření.

Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků.

Podívejte se i na naše další vynikajicí recepty.

Napsat komentář