Hledáte jednoduchý recept na brokolicovou polévku? Brokolicová polévka je výživná a chutná polévka, která je ideální pro chladné dny. Tato polévka je bohatá na vitamíny a minerály, a je skvělým způsobem, jak začlenit více zeleniny do vaší stravy. Tento článek vám poskytne podrobný návod, jak připravit lahodnou brokolicovou polévku, včetně variací a tipů.
Základní recept na brokolicovou polévku
Ingredience
- 1 velká brokolice (asi 500 g)
- 1 střední cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/4 lžičky muškátového oříšku (volitelné)
- Čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu
Postup – recept na brokolicovou polévku
- Příprava brokolice: Brokolici rozdělte na růžičky a stonek oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Smažení cibule a česneku: V hrnci na střední teplotu rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte jemně nasekanou cibuli a smažte ji, dokud není měkká a průhledná, asi 5 minut. Přidejte česnek a smažte dalších 1-2 minuty, dokud není voňavý.
- Přidání brambor a brokolice: Přidejte nakrájené brambory a kousky brokolice (kromě růžiček) do hrnce. Smažte 2-3 minuty, aby se zelenina lehce osmažila.
- Přidání vývaru: Zalijte zeleninu vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte jemně vařit asi 15 minut, dokud nejsou brambory a brokolice měkké.
- Přidání brokolicových růžiček: Přidejte brokolicové růžičky a vařte dalších 5-7 minut, dokud nejsou růžičky měkké, ale stále si udrží svou jasnou zelenou barvu.
- Mixování polévky: Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Pokud chcete, můžete část růžiček vyjmout před mixováním a vrátit je zpět do polévky pro texturu.
- Přidání smetany a dochucení: Přidejte smetanu ke šlehání a dobře promíchejte. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem podle chuti. Nechte polévku ještě krátce prohřát, ale již nevařte.
- Servírování: Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Můžete přidat také krutony nebo nastrouhaný sýr.
Recept na brokolicovou polévku a jeho variace
Brokolicová polévka s čedarem
Ingredience navíc:
- 150 g strouhaného čedaru
Postup:
- Po přidání smetany přidejte nastrouhaný čedar a míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nespojí s polévkou. Pokračujte podle základního receptu.
Veganská brokolicová polévka
Ingredience navíc:
- 200 ml kokosového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
Postup:
- Nahraďte smetanu ke šlehání kokosovým mlékem. Pokračujte podle základního receptu. Polévka bude mít jemný kokosový nádech, který se skvěle hodí k brokolici.
Brokolicová polévka s mandlemi
Ingredience navíc:
- 50 g mandlí, jemně nasekaných
Postup:
- Přidejte nasekané mandle do polévky po přidání smetany. Polévka získá jemně ořechovou chuť a křupavou texturu.
Tipy pro dokonalou brokolicovou polévku
- Čerstvé suroviny: Používejte čerstvou brokolici a kvalitní vývar pro nejlepší chuť.
- Správná konzistence: Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu více vývaru nebo vody. Pokud je příliš řídká, nechte ji trochu déle vařit, aby se tekutina odpařila.
- Ochutnávejte a dochucujte: Nebojte se ochutnávat polévku během vaření a podle potřeby přidávat sůl, pepř nebo muškátový oříšek.
- Mixování: Pokud nemáte tyčový mixér, můžete polévku mixovat v běžném mixéru po částech. Buďte opatrní, polévka bude horká.
A jaký je váš oblíbený recept na brokolicovou polévku? Brokolicová polévka je lahodný a zdravý pokrm, který můžete snadno připravit doma. S tímto průvodcem zvládnete základní kroky a techniky potřebné k přípravě krémové brokolicové polévky. Experimentujte s různými přísadami a variacemi, abyste našli tu nejlepší kombinaci pro sebe a své blízké. Pamatujte, že klíčem k úspěchu jsou kvalitní suroviny, správná příprava a radost z vaření.
Podívejte se na naše další skvělé recepty.
Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků.