Máme pro vás recept na krevety a rovnou v pěti variacích! Krevety jsou oblíbené pro svou všestrannost a rychlou přípravu. Můžete je použít v různých pokrmech od salátů přes těstoviny až po grilování. Tento článek vám poskytne několik základních receptů na krevety a tipy, jak je připravit správně a chutně.
Výběr a příprava krevet
Než začneme s konkrétními recepty, je důležité vědět, jak vybrat a připravit krevety:
Výběr krevet:
- Čerstvé krevety: Pokud máte možnost, vybírejte čerstvé krevety. Měly by mít pevné tělo a svěží vůni moře.
- Mražené krevety: Pokud nejsou k dispozici čerstvé krevety, mražené krevety jsou dobrou alternativou. Před použitím je rozmrazte v lednici nebo pod studenou vodou.
Příprava krevet:
- Loupání a čištění: Pokud jsou krevety neloupané, odstraňte hlavy, krunýře a ocásky. Poté udělejte podélný řez podél zadní strany krevet a odstraňte tmavou žílu (střevo).
- Marinování: Krevety můžete marinovat pro zvýraznění chuti. Základní marináda může obsahovat olivový olej, citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř.
Recept na krevety: další variace
1. Recept na krevety na česneku a bylinkách
Tento jednoduchý recept je rychlý a chutný, ideální jako předkrm nebo lehká večeře.
Ingredience
- 500 g čerstvých nebo mražených krevet
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- 3 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Příprava krevet: Pokud používáte mražené krevety, nejprve je rozmrazte. Poté je oloupejte a očistěte.
- Marinování: V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř. Přidejte krevety a nechte marinovat 15-20 minut.
- Opékání: Rozpalte pánev na střední teplotu a přidejte marinované krevety. Opékejte 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou růžové a propečené.
- Servírování: Podávejte posypané nasekanou petrželkou s čerstvým chlebem nebo jako součást salátu.
2. Recept na krevety s těstovinami v krémové omáčce
Tento recept je ideální pro milovníky těstovin a krémových omáček.
Ingredience
- 300 g těstovin (např. fettuccine nebo spaghetti)
- 500 g čerstvých nebo mražených krevet
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 1/2 šálku strouhaného parmazánu
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a pepř podle chuti
- Nasekaná petrželka na ozdobu
Postup
- Příprava těstovin: Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte a ponechte stranou.
- Příprava krevet: Pokud používáte mražené krevety, nejprve je rozmrazte. Poté je oloupejte a očistěte.
- Opékání krevet: Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte česnek a krátce orestujte. Poté přidejte krevety a opékejte 2-3 minuty, dokud nejsou růžové. Krevety vyjměte z pánve a ponechte stranou.
- Příprava omáčky: Do stejné pánve přidejte smetanu, citronovou šťávu a tymián. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Přidejte strouhaný parmazán a míchejte, dokud se nerozpustí a omáčka nezhoustne.
- Spojení s těstovinami: Do pánve přidejte uvařené těstoviny a krevety. Vše důkladně promíchejte, aby byly těstoviny obalené omáčkou.
- Servírování: Podávejte těstoviny s krevetami ozdobené nasekanou petrželkou a případně dalším parmazánem.
3. Grilované krevety na citronu a bylinkách
Tento recept na krevety je ideální pro grilování během letních měsíců.
Ingredience
- 500 g čerstvých nebo mražených krevet
- Šťáva a kůra z 2 citronů
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- Sůl a pepř podle chuti
- Dřevěné špízy (pokud používáte dřevěné, namočte je předem na 30 minut ve vodě)
Postup
- Příprava krevet: Pokud používáte mražené krevety, nejprve je rozmrazte. Poté je oloupejte a očistěte.
- Marinování: V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu a kůru, česnek, bazalku, sůl a pepř. Přidejte krevety a nechte marinovat alespoň 30 minut.
- Grilování: Předehřejte gril na střední teplotu. Krevety napíchněte na špízy a grilujte 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou růžové a propečené.
- Servírování: Podávejte grilované krevety s čerstvým citronem a bylinkami. Skvěle se hodí jako hlavní chod s rýží nebo salátem.
4. Krevetový salát s avokádem a mangem
Tento lehký a osvěžující salát je ideální pro letní obědy nebo večeře.
Ingredience
- 500 g čerstvých nebo mražených krevet
- 1 zralé avokádo, nakrájené na kostky
- 1 zralé mango, nakrájené na kostky
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 1 červená cibule, jemně nasekaná
- Směs salátových listů (např. rukola, špenát, ledový salát)
- Šťáva z 1 limetky
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Příprava krevet: Pokud používáte mražené krevety, nejprve je rozmrazte. Poté je oloupejte a očistěte. Rychle je opečte na pánvi s trochou olivového oleje, dokud nejsou růžové.
- Příprava zeleniny a ovoce: Nakrájejte avokádo, mango, papriku a cibuli na malé kousky.
- Smíchání salátu: V misce smíchejte směs salátových listů, avokádo, mango, papriku a cibuli. Přidejte opečené krevety.
- Dresing: V malé misce smíchejte limetkovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Nalijte dresing na salát a jemně promíchejte.
- Servírování: Podávejte salát jako lehký hlavní chod nebo jako přílohu.
Krevety jsou všestrannou ingrediencí, kterou můžete použít v mnoha různých pokrmech. S tímto průvodcem zvládnete základní kroky a techniky potřebné k přípravě lahodných jídel z krevet. Experimentujte s různými recepty a příchutěmi, abyste našli ty nejlepší kombinace pro sebe a své blízké. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je kvalitní suroviny, správná příprava a radost z vaření.
Pomohl vám tento článek? Pokud ano, budeme rádi, když ho budete sdílet, nebo si přečtete některý z našich dalších zajímavých článků.
Podívejte se i na naše další recepty.