Recept na polévku: 4 nejoblíbenější recepty

Hledáte rychlý a jednoduchý recept na polévku? Máme tu pro vás hned 4. Polévka je skvělým způsobem, jak začít jídlo nebo si vychutnat něco teplého a uklidňujícího. Polévky mohou být lehké a osvěžující nebo vydatné a syté. Tento článek vám poskytne základní recept na zeleninovou polévku a několik variací, abyste mohli přizpůsobit polévku podle svého gusta.

recept na polévku

Základní recept na polévku se zeleninou

Ingredience
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
  • 1 velká brambora, nakrájená na kostičky
  • 1 cuketa, nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 400 g konzervovaných rajčat (nebo 4 čerstvá rajčata, oloupaná a nasekaná)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené bazalky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 hrst čerstvé petrželky, nasekané (na ozdobu)
Postup
  1. Příprava zeleniny: Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky.
  2. Smažení cibule a česneku: Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud nejsou měkké a voňavé, asi 5 minut.
  3. Přidání zeleniny: Přidejte mrkev, celer, brambory, cuketu a papriku do hrnce. Smažte dalších 5-7 minut, dokud zelenina nezačne měknout.
  4. Přidání rajčat a vývaru: Přidejte rajčata a zeleninový vývar do hrnce. Přiveďte polévku k varu.
  5. Dochucení: Přidejte tymián, bazalku, sůl a pepř podle chuti. Snižte teplotu a nechte polévku jemně vařit asi 20-25 minut, dokud zelenina není měkká.
  6. Servírování: Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou nasekanou petrželkou. Skvěle se hodí s křupavým chlebem nebo bagetou.

Variace receptu

Krémová brokolicová polévka

Ingredience navíc:
  • 1 velká brokolice, nakrájená na růžičky
  • 200 ml smetany na vaření
Postup:
  • Přidejte brokolici do polévky spolu s ostatní zeleninou.
  • Po uvaření zeleniny použijte tyčový mixér a polévku rozmixujte dohladka.
  • Přidejte smetanu, promíchejte a krátce povařte, než polévku podáváte.
recept na polévku

Kuřecí nudlová polévka – recept na polévku

Ingredience navíc:
  • 2 kuřecí prsa, nakrájená na kousky
  • 200 g vaječných nudlí nebo jiných oblíbených těstovin
Postup:
  • Kuřecí prsa přidejte do hrnce po osmažení cibule a česneku a vařte, dokud nejsou bílá.
  • Přidejte ostatní zeleninu a postupujte podle základního receptu.
  • 10 minut před koncem vaření přidejte nudle a vařte, dokud nejsou měkké.

Rajčatová polévka s bazalkou – recept na polévku

Ingredience navíc:
  • 800 g konzervovaných rajčat (nebo 8 čerstvých rajčat, oloupaných a nasekaných)
  • 1 lžička cukru
  • 1 hrst čerstvé bazalky, nasekané
Postup:
  • Použijte dvojnásobné množství rajčat a přidejte lžičku cukru, aby se vyrovnala kyselost rajčat.
  • Po uvaření zeleniny polévku rozmixujte dohladka a přidejte čerstvou bazalku těsně před podáváním.
recept na polévku

Tipy pro dokonalou polévku

  1. Používejte čerstvé ingredience: Čerstvá zelenina a bylinky dodají polévce nejlepší chuť.
  2. Experimentujte s kořením: Nebojte se zkoušet různé druhy koření a bylinek, abyste našli svou oblíbenou kombinaci.
  3. Pomalu vařte: Pomalu vařená polévka má bohatší chuť. Nechte ji jemně probublávat, aby se chutě dobře propojily.
  4. Přidejte škrob: Pokud chcete polévku zahuštit, můžete přidat trochu mouky nebo kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě.

A jaký je váš oblíbený recept na polévku? Polévka je vynikajícím způsobem, jak využít čerstvé suroviny a vytvořit chutný a výživný pokrm. S tímto průvodcem zvládnete základní kroky a techniky potřebné k přípravě lahodné polévky. Experimentujte s různými druhy zeleniny, koření a přísad, abyste našli ty nejlepší kombinace pro sebe a své blízké. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je trpělivost, praxe a radost z vaření.

Podívejte se i na naše další zajímavé recepty.

Napsat komentář