Hledáte rychlý a jednoduchý recept na polévku? Máme tu pro vás hned 4. Polévka je skvělým způsobem, jak začít jídlo nebo si vychutnat něco teplého a uklidňujícího. Polévky mohou být lehké a osvěžující nebo vydatné a syté. Tento článek vám poskytne základní recept na zeleninovou polévku a několik variací, abyste mohli přizpůsobit polévku podle svého gusta.
Základní recept na polévku se zeleninou
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
- 1 velká brambora, nakrájená na kostičky
- 1 cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 400 g konzervovaných rajčat (nebo 4 čerstvá rajčata, oloupaná a nasekaná)
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušené bazalky
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 hrst čerstvé petrželky, nasekané (na ozdobu)
Postup
- Příprava zeleniny: Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky.
- Smažení cibule a česneku: Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud nejsou měkké a voňavé, asi 5 minut.
- Přidání zeleniny: Přidejte mrkev, celer, brambory, cuketu a papriku do hrnce. Smažte dalších 5-7 minut, dokud zelenina nezačne měknout.
- Přidání rajčat a vývaru: Přidejte rajčata a zeleninový vývar do hrnce. Přiveďte polévku k varu.
- Dochucení: Přidejte tymián, bazalku, sůl a pepř podle chuti. Snižte teplotu a nechte polévku jemně vařit asi 20-25 minut, dokud zelenina není měkká.
- Servírování: Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou nasekanou petrželkou. Skvěle se hodí s křupavým chlebem nebo bagetou.
Variace receptu
Krémová brokolicová polévka
Ingredience navíc:
- 1 velká brokolice, nakrájená na růžičky
- 200 ml smetany na vaření
Postup:
- Přidejte brokolici do polévky spolu s ostatní zeleninou.
- Po uvaření zeleniny použijte tyčový mixér a polévku rozmixujte dohladka.
- Přidejte smetanu, promíchejte a krátce povařte, než polévku podáváte.
Kuřecí nudlová polévka – recept na polévku
Ingredience navíc:
- 2 kuřecí prsa, nakrájená na kousky
- 200 g vaječných nudlí nebo jiných oblíbených těstovin
Postup:
- Kuřecí prsa přidejte do hrnce po osmažení cibule a česneku a vařte, dokud nejsou bílá.
- Přidejte ostatní zeleninu a postupujte podle základního receptu.
- 10 minut před koncem vaření přidejte nudle a vařte, dokud nejsou měkké.
Rajčatová polévka s bazalkou – recept na polévku
Ingredience navíc:
- 800 g konzervovaných rajčat (nebo 8 čerstvých rajčat, oloupaných a nasekaných)
- 1 lžička cukru
- 1 hrst čerstvé bazalky, nasekané
Postup:
- Použijte dvojnásobné množství rajčat a přidejte lžičku cukru, aby se vyrovnala kyselost rajčat.
- Po uvaření zeleniny polévku rozmixujte dohladka a přidejte čerstvou bazalku těsně před podáváním.
Tipy pro dokonalou polévku
- Používejte čerstvé ingredience: Čerstvá zelenina a bylinky dodají polévce nejlepší chuť.
- Experimentujte s kořením: Nebojte se zkoušet různé druhy koření a bylinek, abyste našli svou oblíbenou kombinaci.
- Pomalu vařte: Pomalu vařená polévka má bohatší chuť. Nechte ji jemně probublávat, aby se chutě dobře propojily.
- Přidejte škrob: Pokud chcete polévku zahuštit, můžete přidat trochu mouky nebo kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě.
A jaký je váš oblíbený recept na polévku? Polévka je vynikajícím způsobem, jak využít čerstvé suroviny a vytvořit chutný a výživný pokrm. S tímto průvodcem zvládnete základní kroky a techniky potřebné k přípravě lahodné polévky. Experimentujte s různými druhy zeleniny, koření a přísad, abyste našli ty nejlepší kombinace pro sebe a své blízké. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je trpělivost, praxe a radost z vaření.
Podívejte se i na naše další zajímavé recepty.