Hledáte jednoduchý a chutný recept na špenát? Máme pro vás klasiku a další dvě variace. Špenát je výživná a chutná zelenina, kterou můžete připravit na mnoho způsobů. Tento recept na krémový špenát je jednoduchý a skvěle se hodí jako příloha k mnoha jídlům, například k masu, těstovinám nebo bramborám.
Ingredience
- 500 g čerstvého špenátu (nebo 450 g mraženého špenátu)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 200 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 50 g strouhaného parmazánu (volitelné)
- Sůl a pepř podle chuti
- Špetka muškátového oříšku (volitelné)
Postup
- Příprava špenátu: Pokud používáte čerstvý špenát, opláchněte ho a nechte dobře okapat. Pokud používáte mražený špenát, nechte ho rozmrazit a vymačkejte přebytečnou vodu.
- Smažení cibule a česneku: Na střední teplotě rozehřejte olivový olej ve velké pánvi. Přidejte jemně nasekanou cibuli a smažte ji, dokud není měkká a průhledná, asi 5 minut. Přidejte jemně nasekaný česnek a smažte dalších 1-2 minuty, dokud není voňavý.
- Přidání špenátu: Přidejte špenát do pánve a míchejte, dokud nezvadne. Pokud je pánev příliš malá, přidávejte špenát postupně.
- Přidání smetany: Přilijte smetanu ke špenátu a dobře promíchejte. Přiveďte směs k mírnému varu a nechte vařit 5-10 minut, dokud smetana nezhoustne a špenát není měkký.
- Dochucení: Přidejte strouhaný parmazán, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Dobře promíchejte a vařte další 2-3 minuty, dokud se všechny chutě nespojí.
- Servírování: Krémový špenát podávejte horký jako přílohu k hlavnímu jídlu. Skvěle se hodí k pečenému masu, rybám nebo těstovinám.
Tipy pro dokonalý špenát
- Kvalitní suroviny: Používejte čerstvý špenát a kvalitní smetanu, aby byl výsledek co nejlepší.
- Správné dochucení: Nebojte se špenát dobře dochutit solí, pepřem a muškátovým oříškem. Tyto koření dodají špenátu hlubší chuť.
- Parmazán: Přidání parmazánu dodá špenátu bohatou a lahodnou chuť, ale můžete ho vynechat, pokud preferujete lehčí verzi.
Variace receptu
Recept na špenát s česnekem a citronem
Ingredience navíc:
- Šťáva z půlky citronu
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Postup:
- Po přidání špenátu do pánve přidejte šťávu z citronu a citronovou kůru. Dobře promíchejte a pokračujte podle základního receptu.
Recept na špenát se sýrem feta
Ingredience navíc:
- 100 g sýra feta, rozdroleného
Postup:
- Po přidání smetany a dochucení špenátu rozdrobte sýr feta do pánve a jemně promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a nespojí se špenátem.
A jaký je váš oblíbený recept na špenát? Krémový špenát je vynikající a výživná příloha, kterou můžete snadno připravit doma. S tímto průvodcem zvládnete základní kroky a techniky potřebné k přípravě lahodného krémového špenátu. Experimentujte s různými příchutěmi a ingrediencemi, abyste našli tu nejlepší kombinaci pro sebe a své blízké. Pamatujte, že klíčem k úspěchu jsou kvalitní suroviny, správná příprava a radost z vaření.
Podívejte se i na naše další recepty.