Víte jak poznat kvalitní víno?

  • Publikováno v Tipy a triky
  • Aktualizováno
  • 8 minut čtení

Jak rozpoznat kvalitní víno? Obecně se používají známé výrazy jako „dá se pít“ a „nedá se pít“ nebo prostě „chutná“ a „nechutná“ („pro pražáky“ vynecháme). Pokud se však chcete skutečně zaměřit na to, jakou kvalitu vína máte ve sklenici, prozradíme vám čtyři atributy, které mají všechna vysoko ceněná vína. Také vám prozradíme jednoduchý trik, jak neomylně posoudit kvalitu vína, který zvládne naprosto každý. Následujicí postup vám pomůže porozumět vínu bílému, červenému i šumivému.

jak poznat kvalitní víno
Jak poznat kvalitní víno

Dva tipy hodnocení vína

Nejprve je důležité uvědomit si, že existují dvě dimenze hodnocení vína:

Subjektivní = chutná/nechutná, což závisí na vašich osobních chuťových preferencích.
Objektivní = hodnocení kvality, což jsou objektivně pozorovatelné chuťové a aromatické prvky vína.

Proto se může stát, že se vám bude kroutit pusa u vína, které je hodnoceno vysokým skóre, třeba dokonce 100 bodů od znalců vína. To však neznamená, že by víno nebylo kvalitní. Jednoduše to možná kvalitní víno neodpovídá vašim chuťovým preferencím. Nicméně objektivní faktem zůstává, že se jedná o vysoko kvalitní víno.

Jak posuzovat kvalitu vína?

Jak snadno posoudit kvalitu vína? Pomůže vám „test času“. Tento test vám umožní hodnotit objektivní kvalitu vína. Můžete si ho klidně vyzkoušet s vínem, které běžně pijete doma. Mimochodem, je to zajímavé vyzkoušet i na víně, které jste dostali jako dar – zjistíte, jak pečlivě ho pro vás někdo vybíral. 🙂

Víno a test času. Teď už budete vědět, jak poznat kvalitní víno

Jak funguje trik s „testem času“? Začnete s nalitím 0,5 dcl vína do skleničky, což je dost na 2-3 doušky. Při prvním ochutnání a přičichnutí si uděláte názor na víno. Poté nechte skleničku s vínem 15-20 minut stát. Během této doby se víno otevře a zteplá díky kontaktu s okolním prostředím. Po této době si k vínu znovu přičichněte a ochutnejte ho. Nyní mohou nastat tři scénáře, které vám prozradí, jak kvalitní je víno:

  1. Víno nižší kvality – Po opětovném přičichnutí a ochutnání bude víno horší, než bylo na začátku. Takové víno je často nazýváno „bazénovým“ vínem a jednoduchá rada je ho co nejvíce vychladit a rychle vypít.
  2. Víno příjemné na domácí popíjení – Po opětovném přičichnutí a ochutnání bude víno stále stejně dobré jako na začátku. Víno nebude mít žádné nepříjemné vůně ani chutě a často jde o dobrý poměr kvality a ceny. Tento druh vína bude ideální na běžné popíjení doma a zároveň nezklame ani návštěvu.
  3. Velké kvalitní víno – Po opětovném přičichnutí a ochutnání bude víno ještě lepší než na začátku. Budete objevovat další úrovně chuti a vůně, a baví vás užívat si jeho noblesy a komplexity. Tento typ vína často získá hodnocení nad 90 body ze 100 a přinese vám krásné zážitky.

Co je důležité sledovat při posuzování kvality vína?

Při posuzování kvality vína není dostačující pouze subjektivní dojem o tom, zda se vám víno líbí nebo nelíbí. Zaměřte se na následující 4 atributy, které vám poskytnou důležité informace o kvalitě vína.

Bigg.cz - tipy a recenze

Komplexita a harmonie vůně vína

Komplexita a harmonie vůněse projevuje u lepších a složitějších vín, která mají více než jen 1-2 jednoduché vůně, jako jsou citrony, jablka nebo jahody. Tyto vína mají několik vrstev vůně, zahrnující čerstvé ovoce, marmelády, kandované ovoce, dřevo, vanilku, čokoládu a dokonce i kořenité nebo minerální tóny. Zkoumání aromatu vína a objevování nových vůní je velmi zábavné a vůně vína se často označují jako buket. Kvalitní víno nevypouští zápach alkoholu nebo jiné nepříjemné vůně, jako je například zápach po síře nebo vlhkosti.

Pokud cítíte tóny květin nebo růží, neznamená to nutně, že víno rostlo blízko keřů posetých růžemi. Některé aromatické látky jsou přítomné v hroznech již při zrání a jsou identické s těmi, které se nacházejí v okvětních lístcích růží. Tyto látky vytvářejí primární aroma. Sekundární aroma vína je ovlivněno způsobem zpracování hroznů a vinařskou prací – některá vína mají například výraznou chuť dřeva, kouře nebo ořechů. Terciární aroma se objevuje až po otevření láhve, kdy se víno nějakou dobu nechá rozvinout. Aromatické látky se začnou na vzduchu měnit a vytvářet nové chemické sloučeniny.

Vývoj vůně vína v čase

Kvalitní vína mají tendenci se s časem ještě více otevírat a ukázat další vrstvy vůní, naopak vína nižší kvality mohou na první pohled zaujmout, ale po chvíli ve sklenici ztrácejí svou sílu a vůně se stává nepříjemnou – tyto druhy vína jsou vhodné spíše pro rychlé popíjení. Koncept „testu času“, jak byl popsaný výše, se opírá o tento princip.

Důležitým procesem pro rozvoj vůně vína je dekantace – proces, kdy se odstraňují usazeniny nebo krystalky na dně lahve. Víno se nalije z lahve do karafy a nechá se na chvíli stát na vzduchu, aby se správně rozvinulo. U červených vín se vůně postupně mění až k těžším tónům tabáku, čokolády a kávy, zatímco u bílých vín se rozvíjí vůně vosku, medu a kandovaného ovoce.

Harmonie chuti vína

Stejně jako u vůně, i u chuťi by měla být důležitá harmonie. To znamená, že by nemělo být příliš výrazně alkoholické, s příliš vysokou kyselinkou nebo s nepříjemně hořkou a svíravou chutí. Komplexita se projevuje na chuťovém zážitku s víceúrovňovými tóny. Důležité je, aby víno mělo plné a vyvážené tělo, aby nebylo řídké a neochutnávalo jako voda. Kvalitní víno nelze posoudit jinak než ochutnáním a vytvořením vlastního názoru.

Délka dochuti vína má svůj význam

Délka dochuti je zásadní a platí zde pravidlo čím delší, tím lepší. Dochutí se měří v sekundách. Vína s krátkou dochutí pod 5 sekund jsou vhodná k okamžité konzumaci nebo jako doplněk k jídlu. Vína s dochutí mezi 10 a 30 sekundami jsou považována za slušná se střední dochutí, zatímco vína s pozitivní dochutí trvající přes 30-60 sekund patří mezi medailová vína. To už je většinou velice kvalitní víno. Důležité je, aby dochuť byla příjemná, bez hořkosti nebo nadměrné kyselosti a aby zanechávala na patře dlouhotrvající pozitivní zážitek z vína.

Možná si teď říkáte: „Teorie je hezká, ale jak rozdíly v kvalitě vína poznat v praxi?“ Abyste si mohli sami vyzkoušet rozdíly mezi víny různé kvality, podívejte se na speciální sady obsahující tři dvojice různých vín. Tyto sady vám umožní rozpoznat rozdíly mezi běžným a skvělým vínem přímo při ochutnávce. Vyzkoušejte si své znalosti z tohoto článku a ochutnejte si na vlastní pohárky rozdíly mezi vínem různých kvalit. A to nejlepší – všechny sady jsou dopravou zdarma. V každé sadě naleznete různě kvalitní víno a můžete tak vyzkoušet nově nebyté vědomosti z tohoto článku. Budeme rádi, když nám dáte zpětnou vazbu na info@bigg.cz.

Už víte jak poznat kvalitní víno? Chcete se dozvědět ještě více zajímavých informací? Přečtěte si naše další tipy a triky.

poznáte kvalitní víno?
Víte jak poznat kvalitní víno? 9