Guláš je tradiční jídlo, které má původ v Maďarsku a je oblíbené po celém světě. Jeho hlavní složkou je hovězí nebo vepřové maso, které se dusí společně s cibulí a paprikou, a několika druhy koření. Pokud se chcete naučit, jak uvařit ten nejlepší guláš, přečtěte si naše tipy.
Vyberte pouze kvalitní maso
Nejlepší guláš se vaří z kvalitního hovězího nebo vepřového masa. Mělo by být dostatečně mramorované, s viditelnými kousky tuku, což dodá bohatou chuť a texturu. Nejlepší maso na guláš je ze zadní části hovězího nebo vepřového, které je bohaté na kolagen, který dodává jídlu bohatou chuť, a navíc je dobrý pro vaše kosti.
Připravte si čerstvou zeleninu
Další důležitou složkou je zelenina, především cibule a paprika. Cibuli nakrájejte na drobné kousky a restujte ji na oleji, dokud není sklovitá. Poté nakrájejte taky papriky nebo kapie na kousky a přidejte je k cibuli. Pokud milujete nostalgii a oceníte tip na vhodný hrnec, tady je. Můžeme doporučit tradiční Remosku, kterou používaly už naše babičky.
-
Remoska® D52F/10 4l Dua Glass3 799 Kč
-
Remoska® D51F/10 2l Dua Glass3 499 Kč
-
Remoska® D51/10 2l Dua3 299 Kč
Další přísadou je koření
Koření dodá guláši jeho charakteristickou chuť a barvu. Použijte mletou papriku, kmín, česnek, bobkový list a pepř. Můžete použít sladkou nebo ostrou papriku podle toho, jak chcete, aby guláš chutnal. Koření přidejte k cibuli a paprice a restujte krátce, aby se uvolnila jejich aroma.
Přidejte maso a duste
Poté, co máte hotovou zeleninovou směs, přidejte k ní kousky masa a orestujte je na vysoké teplotě, dokud nejsou z každé strany zlatavě hnědé. Poté přidejte vodu nebo vývar, aby se maso mohlo dusit. Přiklopte pokličkou a vařte při nízké teplotě asi 2-3 hodiny, dokud maso není měkké a šťavnaté.
Ochutnejte a dochuťte
Po 2-3 hodinách dušení ochutnejte a přidejte podle potřeby další koření nebo sůl. Můžete také přidat nakrájené brambory, mrkev nebo jinou zeleninu, záleží čistě na vašich preferencích. Dále vařte až do té doby, dokud se zelenina a maso nedusí do měkka.
Podávejte s těstovinovým nákypem nebo jinou přílohou
Nejlepší způsob, jak podávat guláš, je s kysaným nebo smetanovým těstovinovým nákypem, což je tradiční maďarská příloha. Těstoviny se vaří do poloměkka a poté se promíchají s kysaným nebo smetanovým těstem, vejci a sýrem. Tento nákyp se pak peče v troubě, dokud nezíská zlatavou barvu.
V Čechách a na Slovensku je asi nejoblíbenější přílohou klasický houskový knedlík, který si můžete koupit hotový v každé prodejně potravin, nebo si ho můžete udělat doma. Další alternativní přílohou jsou klasické vařené těstoviny, ať už tradiční pšeničné, nebo aktuálně populární zdravé těstoviny, například žité, luštěninové a další…
Tipy na dokonalý guláš
Pokud máte vaším kulinářským představením dostatek času, nechte maso před vařením několik hodin marinovat v kořeněné marinádě podle vaší chuti. Tím se chuť guláše ještě více prohloubí, bude výraznější a maso šťavnatější.
Použijte kvalitní koření. Můžete použít čerstvé bylinky, jako je tymián, rozmarýn, majoránku nebo petržel, abyste dodali guláši ještě více chuti. Kvalitní čerstvé bylinky dodají jídlu vždy tu správnou chuť, v dnešní době není vůbec žádný problém zakoupit si čerstvé bylinky i mimo jejich sezónu, díky skleníkovým pěstitelům a dovozu ze zahraničí.
Nechte uvařený guláš dostatečně odpočinout, ideálně několik hodin nebo dokonce přes noc. To umožní, aby se chuť ještě více prohloubila a textura byla ještě lepší. Říká se, že guláš je dva až tři dny po uvaření nejlepší, ovšem málo komu se podaří tomuto voňavému pokrmu odolat více než pár hodin.
Pokud se vám zdá, že je guláš příliš řídký, můžete přidat na zahuštění trochu mouky nebo smetany. Naše babičky na zahuštění také používají nastrouhaný usušený chléb, dnešní generace si to usnadňuje speciálními druhy jíšky, které jsou do guláše určené.
Pokud nechcete používat maso, můžete udělat vegetariánský guláš s houbami, lilkem nebo čočkou.
Sledováním těchto jednoduchých tipů můžete připravit nejlepší guláš, který kdy ochutnáte. Ať už se rozhodnete použít hovězí nebo vepřové maso. Dobrou chuť! Pokud se i vy chcete podělit o své recepty, můžete nám je zaslat na náš email info@bigg.cz. Rádi Váš recept zveřejníme.
Zajímá vás nějaký další recept, nebo jiný zajímavý článek? Podívejte se na naše další rubriky zajímavých tipů a článků.